Negocierile dintre administraţia ArcelorMittal Galaţi şi Sindicatul Solidaritatea au eşuat

Negocierile desfăşurate la Prefectura Galaţi între administraţia ArcelorMittal Galaţi şi reprezentanţii Sindicatului Solidaritatea au eşuat, marţi după-amiază, urmând să fie reluate în aceeaşi zi, după ora 19.00.

25 afișări
Imaginea articolului Negocierile dintre administraţia ArcelorMittal Galaţi şi Sindicatul Solidaritatea au eşuat

Negocierile dintre administraţia ArcelorMittal Galaţi şi Sindicatul Solidaritatea au eşuat (Imagine: Mediafax Foto)

Cele două părţi au fost convocate de Mihai Capră, prefectul Galaţiului, la sediul prefecturii, într-o acţiune de mediere care a început în jurul orei 16.00 şi a durat aproximativ două ore. În final, cele două părţi au plecat fără să ajungă la vreun acord în ceea ce priveşte disputa salarială.

Administraţia le-a solicitat protestatarilor să ridice nivelul de producţie în Uzina Cocsochimică la cel puţin 40% faţă de 30% cât susţin că este în prezent, deoarece există pericol de explozie, a declarat prefectul Mihai Capră într-o conferinţă de presă ce a urmat negocierilor.

"Administraţia Combinatului a ridicat problema siguranţei utilajului şi mai ales cea de la cocserie. Acolo, din cauza diminuării producţiei, se înregistrează un nivel ridicat de oxigen şi hidrogen în gazul de cocs, ceea ce poate duce la crearea unui amestec exploziv. Administraţia a solicitat o creştere a producţiei de cel puţin 40%", a precizat Mihai Capră.

Greviştii au spus că vor analiza această problemă tehnică şi că sunt dispuşi să crească nivelul producţiei până la cota solicitată, dar că au nevoie de timp pentru a se consulta cu colegii de specialitate.

O nouă întâlnire ce vizează aspectele tehnice ale grevei între reprezentanţii patronatului şi sindicalişti va avea loc în cursul serii de marţi. Tot marţi seară, Curtea de Apel Galaţi va judeca solicitarea administraţiei privind suspendarea grevei iniţiate luni de Sindicatul Solidaritatea.

Aproximativ 300 de protestatari erau în continuare marţi după-amiază, la orele 18.00, în faţa principalei căi de acces în combinat. Numărul lor a scăzut faţă de ora 14.00, când aici se adunaseră în jur o mie de grevişti. Aceştia afişează bannere cu lozinci împotriva administraţiei şi un sicriu pe care este scris numele lui Ionel Borş, senior manager ArcelorMittal Galaţi, cel desemnat de administraţie să negocieze majorările salariale. Perioadele în care greviştii scandează alternează cu momente în care în difuzoarele staţiei de amplificare se aude muzică de toate genurile, de la cea populară, cu melodii ca "Dă mamă cu biciu'- n mine" şi până la muzică folk.

Tribunalul Galaţi şi Curtea de Apel Galaţi au judecat, marţi, de la ora 13.00, două acţiuni introduse de administraţia ArcelorMittal legate de greva generală declanşată cu o zi în urmă de către Sindicatul Solidaritatea de pe platforma siderurgică. Acţiunea de la Tribunalul Galaţi vizează contestarea legalităţii grevei, iar la Curtea de Apel patronatul combinatului a cerut suspendarea grevei.

Câteva mii de angajaţi ai combinatului ArcelorMittal Galaţi, membri ai Sindicatului Solidaritatea, au intrat în grevă generală, luni dimineaţă, începând cu ora 6.30.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici