Negocierile dintre reprezentanţii MEF şi cei ai Sed Lex au eşuat

Negocierile de joi dintre reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) şi cei ai Alianţei Sed Lex au eşuat, sindicaliştii anunţând că nu renunţă la greva generală din 13 noiembrie.

9 afișări
Imaginea articolului Negocierile dintre reprezentanţii MEF şi cei ai Sed Lex au eşuat

Negocierile dintre reprezentanţii MEF şi cei ai Sed Lex au eşuat

Preşedintele Alianţei Sed Lex, Vasile Marica, a declarat, la finalul întâlnirii, că au cerut majorări salariale de 50 la sută, dar reprezentanţii MEF nu au înaintat niciun procent, astfel că îşi continuă acţiunile de protest anunţate.

"Greva generală a funcţionarilor publici din 13 noiembrie, când se închid toate instituţiile statului, ar putea anula alegerile", a spus Marica.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Daniel Chiţoiu, a declarat, la finalul întâlnirii, că le-a propus sindicaliştilor să îşi desemneze specialişti care să facă o analiză a performanţelor economice şi creşterii salariale.

În legătură cu această propunere, liderul Sed Lex a spus că începând de vineri un grup de specialişti din cadrul alianţei se va întâlni cu reprezentaţii Ministerului Economiei şi Finanţelor.

"Consider că solicitarea sindicaliştilor nu are sustenabilitate economică, ea vine pe un fond emoţional ca urmare a legii de majorare a salariilor profesorilor", a declarat Chiţoiu la finalul întâlnirii.

Sindicaliştii Sed Lex cer majorarea salariilor cu 50 la sută şi consideră că decizia Executivului de a amâna până în 1 aprilie 2009 aplicarea Legii de majorare a salariilor cadrelor didactice este una politică şi va fi tratată ca atare.

Şi Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici a început să strângă semnături pentru declanşarea grevei generale, cerând majorări salariale şi protecţia angajaţilor, apreciind că suspendarea de către Guvern a legii de creştere a salariilor profesorilor "zdruncină încrederea în instituţiile statului".

Guvernul a decis, marţi, prin ordonanţă de urgenţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor să fie prorogat până la 1 aprilie 2009.

Primul ministru a dispus constituirea unui grup de dialog format din miniştrii Muncii, Finanţelor, Educaţiei, Sănătăţii, Internelor şi Reformei Administrative, pentru a purta discuţii cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale pe tema salarizării. Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a fost desemnat coordonator al grupului de dialog din partea Guvernului, informează Executivul.

Liderii confederaţiilor sindicale reprezentative au fost invitaţi să poarte discuţii cu miniştrii desemnaţi în grupul de dialog, vineri, 31 octombrie, la ora 12.00, la sediul Ministerului Muncii, pe temele aflate în atenţia confederaţiilor sindicale.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a decis, joi, să declanşeze greva de avertisment în 10 noiembrie, urmând ca din 18 noiembrie să intre în grevă generală pe termen nelimitat.

Totodată, sindicaliştii Federaţiei "Spiru Haret" intră în grevă de avertisment pe 3 noiembrie, fără a stabili încă data grevei generale.

Pe de altă parte, Federaţia Sanitas ameninţă cu un miting în Capitală, aşteptând oferta de majorare salarială promisă de ministrul Eugen Nicolăescu până pe 3 noiembrie. Sindicaliştii din sănătate cer majorări salariale de 50-60 la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici