Nelu Iordache, aflat în arest la domiciliu, a mers la poliţie să-şi ridice cartea de identitate

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost, luni, să îşi ridice noua carte de identitate, după ce instanţa i-a permis să părăsească domiciliul, unde este în arest, şi să meargă, "pe traseul cel mai scurt", la sediul Direcţiei Evidenţa Persoanelor Sector 5, de unde "să revină de îndată" la locuinţa sa.

1204 afișări
Imaginea articolului Nelu Iordache, aflat în arest la domiciliu, a mers la poliţie să-şi ridice cartea de identitate

Nelu Iordache, aflat în arest la domiciliu, a mers la poliţie să-şi ridice cartea de identitate

Nelu Iordache a ajuns la sediul Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor Sector 5 în jurul orei 9.30, după ce instanţa i-a încuviinţat să părăsească domiciliul, luni 21 iulie, la ora 9.00, pentru a mergre să îşi ridice noua carte de identitate. Acesta a mers pe un traseu stabilit de poliţiştii din Giurgiu, întrucât are domiciliul în localitatea Adunaţii Copăceni.

Nelu Iordache nu a dorit să dea declaraţii despre dosarele în care este acuzat şi nici despre faptul că ar fi unul dintre denunţătorii din dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat de şantaj.

Tribunalul Bucureşti a decis, în 30 iunie, într-unul din dosarele în care Nelu Iordache a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie, să menţină măsura arestului la domiciliu, după ce omul de afaceri ceruse înlocuirea acesteia cu controlul judiciar.

Tot atunci, instanţa i-a permis lui Nelu Iordache să meargă, în 4 iulie, la Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor Sector 5 Bucureşti, din sediul Secţiei 17 Poliţie, pentru a-şi depune actele necesare eliberării unei noi cărţi de identitate, iar în 21 iulie să îşi ridice documentul de identitate.

Potrivit deciziei instanţei, Nelu Iordache a putut să plece luni, la ora 09.00, din imobilul în care este supus măsurii arestului la domiciliu. Acesta trebuia să meargă "pe traseul cel mai scurt" la Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor Sector 5. După ridicarea actului de identitate, Nelu Iordache trebuie să revină "de îndată" la locuinţa sa.

Nelu Iordache, administrator al societăţii Romstrade SRL, se află, din 8 mai, în arest la domiciliu, după ce fost deţinut un an şi cinci luni.

Tribunalul Bucureşti judecă, din 26 aprilie 2013, procesul în care Nelu Iordache este acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune, în legătură cu deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că Nelu Ioardache ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 31.519.960 de lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA de firma administrată de acesta pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL - Monteadriano Engenharia E Construcao SA - SC Donrep Construct SRL, care a încheiat contractul cu CNADNR.

Acesta nu este singurul dosar în care este implicat Nelu Iordache. În 16 mai, DNA a anunţat că Nelu Iordache, administrator al societăţii Romstrade SRL, este trimis în judecată pentru fapte de corupţie privind lucrări de modernizare a 148 de kilometri din DN 67C Transalpina, fiind acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave.

Alături de acesta sunt judecaţi, în acelaşi dosar, firma Romstrade şi mai mulţi şefi de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova. Dosarul va fi soluţionat tot de judecătorii de la Tribunalul Bucureşti.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, în perioada august 2009 - iunie 2010, în condiţiile executării lucrărilor de modernizare a drumului naţional DN 67 C Bengeşti - Novaci - Rânca - Obârşia Lotrului - Sebeş (Transalpina), pe o lungime de 184 de kilometri, în cadrul unui contract finanţat de DRDP Craiova, mai mulţi angajaţi ai direcţiei, respectiv diriginţii de şantier Ion Dina şi Marin Tudor, responsabilul cu derularea contractului, Luchian Toma Panduru, Mihai Adrian Radu, Ştefan Radu, Constantin Șerban şi Ştefan Brânaru, au certificat şi vizat, pentru a fi decontate, situaţii de lucrări fictive sau neexecutate şi materiale de construcţii care figurau că ar fi fost achiziţionate, încălcându-şi astfel atribuţiile şi sarcinile de serviciu.

Pentru ca angajaţii DRDP Craiova să aprobe plata lucrărilor neefectuate şi materialele de construcţie inexistente, Nelu Iordache, în calitate de administrator al Romstrade, societate care a primit contractul de executare a lucrărilor, l-ar fi determinat pe Nicolae Dorel Mircea, directorul Departamentului Analize-Decontări al firmei, să falsifice mai multe situaţii de lucrări şi facturile aferente.

Potrivit procurorilor, CNADNR a fost prejudiciată cu aproape 23 de milioane de lei, întrucât DRDP Craiova este o subunitate a acesteia. Banii au fost recuperaţi în cursul urmăririi penale, în urma solicitării procurorilor DNA.

Pe de altă parte, Nelu Iordache ar fi, potrivit unor surse judiciare, unul dintre oamenii de afaceri şantajaţi de Dan Voiculescu, prin ameninţări cu campanii de discreditare în presă dacă nu încheie contracte de publicitate cu trustul media controlat de el.

În acest dosar, procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, începând din 3 iulie, faţă de Dan Voiculescu, pentru "şantaj prin constrângere în scopul dobândirii, în mod injust, a unui folos patrimonial (şapte acte materiale)".

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici