Nelu Tătaru: „Nu avem pârghii să-i verificăm pe cei care ies la cerere din spital”. Recomandările ministrului Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii a declarat luni seara că de duminică până luni, 550 de persoane infectate cu coronavirus au ieşit la cerere din spitale din toată ţara, demnitarul subliniind, că în acest moment autorităţile sunt lipsite de pârghii pentru a controla dacă aceşti bolnavi respectă autoizolarea la domiciliu.

493 afișări
Imaginea articolului Nelu Tătaru: „Nu avem pârghii să-i verificăm pe cei care ies la cerere din spital”. Recomandările ministrului Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, apel pentru respectarea dinstanţării fizice FOTO Dani Anamariei/Facebook

Persoanele externate trebuie să ţină legătura în permanenţă cu medicul de familie şi cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP), dar n-au o obligaţie să stea acasă, iar autorităţile nu au pârghii pentru a-i verifica, a explicat Tătaru, luni seara, la Digi24.
 
„Noi doar le-am putut recomanda o izolare voluntară”, a spus Nelu Tătaru. Ministrul a spus că speră să nu existe o creştere exponenţială a cazurilor, avertizând că în lipsa pârghiilor, transmisia comunitară a virusului se va accentua. În prezent, a arătat ministrul, suntem cam la nivelul săptămânilor 2-3 din luna aprilie, într-o a doua cocoaşă a primului val de infectări. „Ne-am bucurat prea devreme”, crede demnitarul, accentuând că ar putea fi amânate în continuare noi măsuri de relaxare. 
 
„Recomand păstrarea izolării pentru cei pozitivi, chiar dacă nu mai este obligatoriu. Portul măştii în contactul cu familia acestei persoane, regulile de igienă, grija în spaţiile comune”, a mai spus ministrul.
 
Între cele 550 de persoane care au cerut externarea se numără şi pacienţi asimptomatici, dar şi simptomatici.„ După ce au solicitat externarea, începând de vineri, medicii le-au făcut o examinare completă, le-au explicat riscurile şi tratamentul, măsurile de precauţie, dar şi faptul că ar putea intra sub incidenţa Codului penal dacă o eventuală anchetă epidemiologică va dovedi că s-au aflat la originea infectării altor persoane”, a punctat Tătaru.
 
În acest context, ministrul speră că proiectul de lege elaborat pentru a pune în concordanţă legislaţia cu deciziile CCR, care a fost transmis către Parlament, va fi analizat şi votat în regim de urgenţă, astfel încât să intre în vigoare în maximum o săptămână. 

„Oamenii nu vor mai fi externaţi la termen, e o boală contagioasă. Am explicat ce înseamnă şi carantinarea bunurilor, carantinarea unei zone, tot ce trebuie pentru gestionarea unei pandemii. Sperăm ca legea să intre în vigoare într-o săptămână”, a conchis şeful de la Sănătate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici