NEWS ALERT Puiu Popoviciu poate rămâne în Anglia. Înalta Curte a Regatului Unit a refuzat extrădarea sa în România

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a câştigat vineri, 11 iunie, la Înalta Curte a Regatului Unit apelul la decizia de extrădare în România.

2875 afișări
Imaginea articolului NEWS ALERT Puiu Popoviciu poate rămâne în Anglia. Înalta Curte a Regatului Unit a refuzat extrădarea sa în România

NEWS ALERT Puiu Popoviciu poate rămâne în Anglia. Înalta Curte de justiţie a Marii Britanii a refuzat extrădarea sa în România

UPDATE Magistraţii britanici de la Înalta Curte de Justiţie arată în decizia lor că Puiu Popoviciu a avut parte de un tratament incorect din partea justiţiei române, iar hotărârea de condamnare a fost dată de un judecător care nu putea fi imparţial.

„Există temeiuri serioase pentru a crede că se va confrunta cu un risc real de a suferi o încălcare a tuturor drepturilor sale prevăzute de art.5, dacă va fi extrădat în Romania, întrucat încarcerarea lui va fi arbitrară.”, se arată în hotărârea pronunţată astăzi de catre High Court of Justice, Queen’s Bench Division, Administrative Court, Divisional Court.

„Probele demonstrează că apelantul (Puiu Popoviciu - n.r) a suferit un exemplu extrem de lipsă de imparţialitate judiciară, astfel încât sunt indiscutabile consecinţele pentru echitatea procesului.

Sunt convins că există temeiuri serioase pentru a crede că Apelantul a fost condamnat de către un judecător care nu putea fi impartial (..) şi care, pe cale de consecinţă, nu ar fi trebuit să judece cazul şi, în acest fel, Apelantului i-au fost încălcate toate drepturile sale privind un proces echitabil, în baza art.6.”, se mai arată în decizia pronunţată astăzi prin care justiţia din Marea Britanie respinge extrădarea lui Puiu Popoviciu în România.

 

Ştirea iniţială

Decizia privind refuzul extrădării lui Puiu Popoviciu din Marea Britanie în România este definitivă.

Omul de afaceri n-a avut parte de un proces echitabil la el în ţară, astfel că extrădarea sa în România ar fi dus la încălcarea drepturilor sale, spun judecătorii britanici în decizia de astăzi.

Puiu Popoviciu a fost condamnat în România la 7 ani de închisoare cu executare în dosarul „Ferma Băneasa”.

Mai exact, Gabriel „Puiu“ Popoviciu a primit sentinţa, pe 2 august 2017, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 7 ani închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, în dosarul „Băneasa“.

În momentul în care justitia din România a dat sentinţa, Puiu Popoviciu era în Marea Britanie şi s-a predat, însotit de avocat, ofiţerilor de la London Metropolitan Police. Ulterior, el a fost eliberat pe o cauţiune de 200.000 de euro.

 

Cum au evoluat procesele în România şi Marea Britanie

În prima instanţă, Popoviciu a fost condamnat de judecătorul Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran de la Curtea de Apel Bucureşti - care între timp a ieşit la pensie - la 9 ani de închisoare cu executare în dosarul privind înstrăinarea frauduloasă a terenului de 220 de hectare din Băneasa, care au aparţinut Universităţii de Agronomie şi pe care se află acum Mall Băneasa, Ikea şi Ambasada SUA.

După sentinţă, Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) l-a cercetat pe judecătorul Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran de la Curtea de Apel Bucureşti pentru abuz în serviciu şi represiune nedreaptă pentru modul în care a soluţionat dosarul.

Ulterior, Înalta Curte a confirmat decizia lui Tudoran, însă i-a scăzut pedeapsa lui Popoviciu la 7 ani de închisoare.

În vara lui 2019, o instanţă de la Londra a decis extrădarea lui Popoviciu în România, însă omul de afaceri a formulat apel la Înalta Curte a Regatului Unit. 

Pe 28 ianuarie 2021, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a avut o întâlnire cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, Andrew Noble. Discuţiile s-au axat pe soluţionarea mandatelor europene de arestare emise pe numele lui Gabriel Aurel Popoviciu şi Bogdan Alexander Adamescu.

Audierile în apelul lui Popoviciu au început în martie 2021, iar astăzi a venit decizia finală a instanţei supreme din Regatul Unit. Înalta Curte a Regatului Unit a hotărât că judecată din România nu a fost corectă. Preşedintele completului a fost Lord Holroyde, cel care a decis extrădarea lui Alexander Adamescu.

 

Cronologie - pe scurt

  • Puiu Popoviciu a fost condamnat în primă instanţă la 9 ani de închisoare cu executare de judecătorul Tudoran de la Curtea de Apel Bucureşti.
  • Pe 2 august 2017, ICCJ a confirmat decizia dată în primă instanţă, însă i-a redus pedeapsa la 7 ani de închisoare.
  • Popoviciu a fost dat în urmărire internaţională, pentru că nu a fost găsit acasă de poliţişti pentru a fi închis.
  • Înainte de pronunţarea deciziei finale, Popoviciu a plecat în Anglia. Acolo a plătit o cauţiune de 200.000 de lire sterline pentru a fi eliberat.
  • În vara lui 2019, o instanţă de la Londra a decis extrădarea lui Popoviciu în România, însă omul de afaceri a formulat apel la Înalta Curte a Regatului Unit.
  • Pe 28 ianuarie 2021, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a avut o întâlnire cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, Andrew Noble. Discuţiile s-au axat pe soluţionarea mandatelor europene de arestare emise pe numele lui Gabriel Aurel Popoviciu şi Bogdan Alexander Adamescu.
  • Audierile în cadrul apelului au început în martie 2021, iar acum a venit decizia definitivă a magistraţilor britanici, care au concluzionat că Popoviciu nu a avut parte de un tratament corect în România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici