Nica: S-au dat asigurări că se fac eforturi ca salariile să nu fie reduse în acest an

Ministrul Dan Nica, a declarat că, în timpul discuţiilor cu sindicaliştii din Educaţie, au fost date asigurări că se fac toate eforturile pentru ca salariile să nu fie reduse în acest an şi că atunci când economia se va reporni să se dirijeze eforturile către cei cu venituri mici.

61 afișări
Imaginea articolului Nica: S-au dat asigurări că se fac eforturi ca salariile să nu fie reduse în acest an

Nica: S-au dat asigurări că se fac eforturi ca salariile să nu fie reduse în acest an (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a arătat că la momentul sosirii sale la discuţiile de la FSLI, ministrul Gheorghe Pogea dădea asigurări că se fac toate eforturile pentru ca salariile să nu fie reduse în acest an. Nica a invocat în acest sens şi Acordul cu FMI, precizând că "trebuie să avem grijă de categoriile cele mai defavorizate".

"Legea salarizării unice va aşeza cadrele didactice acolo unde le este locul", a declarat Nica, el adăugând că susţine creşterea salariilor şi a pensiilor mici.

Ministrul a spus că "se va bate" pentru creşterea salariilor mici în România".

"Mă voi voi bate pentru creşterea salariilor mici în România. Credem că, în măsura în care economia românească se va porni în partea a doua a anului - sperâm asta - să dirijăm toate eforturile pentru cei cu venituri mici", a declarat Dan Nica.

Ministrul a adăugat că, în România trebuie adoptat un model care nu poate fi contestat de nimeni, făcând referire la cel german.

"Le-am spus că trebuie adoptată grila germană. Nu vorbesc de valoarea salariilor ci de ierarhizarea lor. Modelul german este verificat şi evităm astfel apărarea intereselor celor care ţin de anumite meserii. Salarizarea conform legislaţiei germane este singura soluţie reală pentru România. Dacă nu vom face acest lucru şi în 2030 vom discuta tot despre discrepanţe între salarii", a declarat Nica.

Referindu-se la legea descentralizării, Nica a spus că "educaţia are un caracter aparte" şi că 21 de reprezentanţi ai sindicatelor şi 21 ai administraţiei locale au fost invitaţi la sediul MAI, pentru a se pune de acord asupra elementelor care fac parte din descentralizare, cum şi cât se poate face descentralizarea.

Totodată, referindu-se la atitudinea sindicaliştilor din Educaţie din timpul discuţiilor de la FSLI, Nica a descris-o drept "extrem de decentă şi constructivă", adăugând că "este o falsă impresie" că aceştia sunt preocupaţi doar de salarii.

"A fost extrem de decentă şi constructivă reacţia sindicatelor. Sunt extrem de preocupaţi de situaţia din şcoli. Este o falsă impresie că îi intereseaza doar salariile, componentele principale ale discuţiilor au fost privind mai buna funcţionare a învăţământului", a declarat Nica.

Nica a participat la discuţiile de la FSLI, unde mai sunt prezenţi miniştrii Marian Sârbu, Gheorghe Pogea şi Ecaterina Andronescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici