Nicolae Ciucă, numit în funcţia de şef al Statului Major de la 1 ianuarie 2015

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de numire a general-locotenentului - cu trei stele Ciucă Nicolae-Ionel, în funcţia de şef al Statului Major, începând cu data de 1 ianuarie 2015, acesta deţinând în prezent funcţia de locţiitor al şefului Statului Major General.

1619 afișări
Imaginea articolului Nicolae Ciucă, numit în funcţia de şef al Statului Major de la 1 ianuarie 2015

Nicolae Ciucă (Imagine: Ciprian Sterian/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele României, Werner Iohannis, a semnat luni, Decretul privind numirea general-locotenentului - cu trei stele Ciucă Nicolae-Ionel în funcţia de şef al Statului Major, începând cu data de 1 ianuarie 2015.

Nicolae Ionel Ciucă este locţiitorul şefului Statului Major General.

În prezent, la şefia Statului Major general se află generalul Ştefan Dănilă. Acesta a fost numit în funcţie la 1 ianuuarie 2011.

Statul Major General asigură, conform Legii nr. 346 din 21 iulie 2006 (art. 12), conducerea, organizarea, planificarea şi operaţionalizarea forţelor, ridicarea graduală a capacităţii de luptă şi mobilizarea armatei, conducerea operaţiilor întrunite, antrenarea comandamentelor şi trupelor, pregătirea de bază şi de specialitate a personalului militar în activitate şi în rezervă, managementul carierei individuale a personalului militar, planificarea armamentelor, standardizarea în domeniul militar, implementarea sistemului de comandă, control, comunicaţii, computere, informaţii, informatică, supraveghere, recunoaştere, logistică şi infrastructură, desfăşurarea relaţiilor militare internaţionale, asistenţa religioasă în Ministerul Apărării Naţionale şi încheierea înţelegerilor tehnice cu armatele altor state, promovarea valorilor specifice culturii militare şi educaţiei civice.

Conform aceleiaşi legi, şeful Statului Major General este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată.

El este numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.

În funcţia de şef al Statului Major General poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei.

La nivelul Statului Major General se constituie, conform legii, Comitetul Şefilor Statelor Majore (CSSM), care este o structură deliberativă având rol consultativ. CSSM se întruneşte pentru a lua în discuţie probleme importante privind activitatea armatei, de regulă în şedinţe trimestriale sau ori de câte ori este cazul.

Şeful Statului Major General este şi preşedinte al CSSM.

La nivelul NATO şi al Uniunii Europene, şeful SMG este membru al Comitetului Militar al NATO (NATO-MC), respectiv, al Comitetului Militar al UE (EUMC).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici