Nicolăescu: 400.000 de doze de vaccin antigripal produs de Cantacuzino, pe piaţă din 20 decembrie

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri, că în jurul datei de 20 decembrie cele 400.000 de doze de vaccin antigripal produs de Institutul Cantacuzino vor putea intra pe piaţă.

128 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: 400.000 de doze de vaccin antigripal produs de Cantacuzino, pe piaţă din 20 decembrie

Nicolăescu: 400.000 de doze de vaccin antigripal produs de Cantacuzino, pe piaţă din 20 decembrie

"Astăzi, când vorbim, se înfiolează fiola cu numărul 250.000. Dacă toate lucrurile vor merge cum credem noi, cu inspecţii, cu termene prevăzute de norme internaţionale, în jurul datei de 20 decembrie cele 400.000 de doze sunt gata pentru a putea fi puse pe piaţă", a spus Nicolăescu, în faţa Comisiilor parlamentare de Buget-Finanţe, care dezbat bugetul Ministerului Sănătăţii pe 2014.

Ministrul Sănătăţii a precizat că în 2014 România va avea vaccin antigripal numai de la Cantacuzino.

"În acest an am luat din două surse - import şi România, pentru prima oară, că anul trecut s-a luat numai din import, acum doi ani s-a închis Cantacuzino şi aşa mai departe. (...) M-am angajat şi în faţa Guvernului că doresc mai mult decât orice ca Institutul Cantacuzino să producă din nou, mai ales vaccin gripal", a spus Nicolăescu.

El a precizat că Institutul Cantacuzino are o şansă imensă de a devini institut regional.

"Am făcut o analiză cu cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, destul de exigentă, şi ne-au răspuns că dacă vom intra într-un proces de reabilitare, în care să facem investiţii, să se respecte condiţiile de calitate pe care le prevede Organizaţia Europeană a Medicamentului, atunci avem această şansă. Nu mai e nimic în jurul nostru şi putem să devenim şi exportatori, nu numai importatori de asemenea vaccin", a spus Nicolăescu.

Primele 200.000 de doze de vaccin antigripal cumpărate de Ministerul Sănătăţii pentru campania de imunizare sunt distribuite, de miercuri, direcţiilor de sănătate publică, urmând ca acestea să le furnizeze medicilor de familie.

"Din cantitatea de 600.000 de doze de vaccin antigripal, pe care Ministerul Sănătăţii le-a achiziţionat pentru începerea campaniei de vaccinare antigripală, primele 200.000 de doze se află în depozitul CN Unifarm SA şi, în cursul zilei de mâine (miercuri - n.r.), urmează a fi distribuite în teritoriu către direcţiile de sănătate publică, urmând ca acestea să le furnizeze medicilor de familie", informa marţi MS, care sublinia că este pregătit pentru începerea campaniei de vaccinare antigripală la recomandarea specialiştilor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Restul de 400.000 de doze vot intra în depozitul Unifarm în cursul acestei săptămâni, iar în perioada următoare, în funcţie de necesităţile de campanie antigripală şi a recomandărilor venite din partea specialiştilor INSP cu privire la activitatea virozelor respiratorii, se va planifica distribuţia dozelor în teritoriu, potrivit MS.

De asemenea, în prezent, la Institutul Cantacuzino au fost înfiolate 212.000 de doze de vaccin antigripal autohton, urmând ca restul dozelor din această sursă să fie finalizate în cursul lunii decembrie, conform HG 320-2013, menţiona MS.

Pentru campania de vaccinare antigripală, Institutul Cantacuzino ar urma să pună la dispoziţie, în total, 400.000 de doze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici