Nicolăescu promite bolnavilor de cancer că vor avea citostatice fără sincope tot anul

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, promite bolnavilor de cancer că vor avea citostatice fără sincope tot anul, precizând că programul oncologic a trecut dintr-o fază de boală cronică, într-o formă de convalescenţă, iar actualele "crize acute" vor fi "potolite" pentru a intra în normalitate.

290 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu promite bolnavilor de cancer că vor avea citostatice fără sincope tot anul

Nicolăescu promite bolnavilor de cancer că vor avea citostatice fără sincope tot anul (Imagine: Shutterstok)

Ministrul Eugen Nicolăescu şi preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), Cezar Irimia, au prezentat duminică, într-o conferinţă de presă, bilanţul "realizărilor" din cele trei luni de la semnarea protocolului de colaborare între Ministerul Sănătăţii şi APCR.

"Vreau să subliniez că un parteneriat semnat, în urmă cu trei luni, cu o asociaţie, dacă este urmărit, dacă se lucrează cu consecvenţă şi profesionalism, cu responsabilitate, se pot obţine şi rezultate", a declarat ministrul Sănătăţii.

Eugen Nicolăescu şi Cezar Irimia le-au promis bolnavilor de cancer că până la sfârşitul anului nu vor mai fi sincope în aprovizionarea cu citostatice, iar dacă unele produse vor lipsi, pentru acestea vor exista alternative.

Nicolăescu a adăugat că "programul de cancer a trecut astăzi dintr-o fază de boală cronică, într-o anume formă de convalescenţă".

"Mai are câteva crize acute, sperăm să le potolim şi să intrăm într-o fază de normalitate în perioada imediat următoare", a spus Eugen Nicolăescu.

Ministrul a indicat printre realizări găsirea celor mai potrivite soluţii pentru rezolvarea problemelor semnalate de către pacienţi. Astfel, potrivit lui Nicolăescu, au fost alocate fonduri pentru SC Unifarm SA în vederea achiziţionării unor stocuri de medicamente care prezentau disfuncţionalităţi, au avut loc discuţii cu Consiliul Concurenţei pentru stoparea exporturilor paralele pentru 2013, au avut loc negocieri cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente şi cu Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice, pentru asigurarea necesarului de medicamente pe piaţa românească, înaintea realizării exporturilor paralele, şi a fost întocmită o listă de medicamente la care s-au constatat disfuncţionalităţi în aprovizionare, aceasta fiind urmărită în permanenţă.

Eugen Nicolăescu a mai spus că a fost instituit un sistem de raportare şi un circuit de diseminare a informaţiilor, dar şi de alertă rapidă între instituţiile care supraveghează aprovizionarea cu medicamente, astfel încât pacienţii să fie în permanenţă informaţi despre eventualele schimbări. Totodată, au fost publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii stocurile de citostatice din spitale, dar şi de la SC Unifarm SA, iar specialiştii MS colaborează continuu cu Comisia de oncologie, fiind astfel identificate terapiile alternative pentru schemele de tratament.

Mai mult, din 1 aprilie, pacienţii îşi pot achiziţiona medicamentele şi din farmaciile cu circuit deschis, a spus Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a prezentat şi strategia pentru viitor, care vizează intensificarea monitorizării medicamentelor şi transparenţa în sistem, precum şi revizuirea listei de medicamente compensate şi gratuite, la care vor lucra echipe mixte.

"Până la data de 15 mai, colectivele comune vor lucra la revizuirea listelor de compensate şi, pe propunerile de suplimentare a actualelor liste, se va ţine cont de punctele de vedere ale pacienţilor. Până la sfârşitul anului vor fi finalizate şi aprobate protocoalele terapeutice pentru toate afecţiunile, în special cele oncologice. De asemenea, va fi regândit programul de oncologie plecând de la partea de prevenţie şi până la cea de paliaţie, astfel încât acest program să aibă un caracter integrat", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Pană a făcut precizări în legătură cu medicamentele oncologice cu probleme de aprovizionare.

"În prezent, medicamente precum Bleomicina, Citarabina, Cisplatina şi 5- Fluorouracil se găsesc în stocuri suficiente la SC Unifarm SA sau la alţi distribuitori din piaţă. De asemenea, cinci medicamente oncohematologice importante, dar şi Vinblastina, un alt medicament deficitar, se vor găsi începând cu sfârşitul săptămânii viitoare la Unifarm SA sau la alţi distribuitori autorizaţi, astfel încât spitalele să poată începe aprovizionările", le-a spus Adrian Pană pacienţilor.

Preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia, a spus că în cele trei luni de la semnarea protocolului de colaborare s-au făcut paşi importanţi şi siguri, care le dau speranţe pacienţilor.

"Am plecat de la zero. Lucrurile s-au întâmplat, cu paşi mici, dar s-au întâmplat. După trei ani şi jumătate de dezastru în viaţa pacienţilor cronici, am pornit la drum cu dreptul, chiar dacă am pornit de la zero. Am făcut paşi importanţi şi siguri, paşi care ne dau speranţe. Am avut consultări pentru contractul cadru 2013-2014, vom avea întâlniri pentru creionarea pachetului minim de servicii, care trebuie făcut odată şi odată. Rezolvarea crizei citostaticelor după trei ani de zile în care am spus că lipsesc 40 de citostatice din România, trecerea a o parte din tratamentele parenterale la farmaciile cu circuit deschis, în localitatea de baştină, lucru care nu s-a mai întâmplat din 2010, iar punctul culminant, interzicerea exportului paralel, ceea ce reclamăm din 2009, chiar instituţiei prezidenţiale, şi ni s-a spus că nu sunt soluţii pentru a opri acest comerţ paralel. Uitaţi că s-au găsit soluţii. A trebuit să vină domnul ministru Nicolăescu, pentru că citostaticele noastre luau calea Occidentului", a spus Irimia.

El a adăugat că reactualizarea listei de medicamente compensate este "şansa reală de supravieţuire".

"Ne punem mari speranţe să renunţăm în acest an la terapiile alternative. Anul trecut a fost anul luptei pentru supravieţuire a pacienţilor cronici din România. Am pornit de la zero, acum găsim citostatice, iar acolo unde nu se găsesc cinci-şase citostatice, avem soluţii alternative date de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii", a mai spus Irimia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici