Nicolăescu: Spitalele nu primesc mai puţini bani. Directorii nu şi-au înţeles rolul de manageri

Spitalele nu primesc mai puţini bani, dar unii directorii nu au înţeles rolul pe care îl au ca manageri, ei putând mări fondurile renunţând la spitalizările fictive şi folosind alocările pentru ambulatoriu, unde pot fi 30 la sută internări pe zi, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

381 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Spitalele nu primesc mai puţini bani. Directorii nu şi-au înţeles rolul de manageri

Nicolăescu: Spitalele nu primesc mai puţini bani, directorii nu şi-au înţeles rolul de manageri (Imagine: Razvan CHirita/Mediafax Foto)

Ministrul Sănătăţii a făcut această declaraţie după ce managerii unor unităţi sanitare au spus că banii alocaţi de casele de asigurări de sănătate spitalelor, cu excepţia celor de urgenţă, au scăzut cu procente între cinci şi 30.

"Spitalele nu vor primi mai puţini bani. Cred că managerii spitalelor nu au apucat să citească ultimele documente ale Ministerului Sănătăţii. De aceea, secretarii de stat Raed Arafat şi Adrian Pană participă la o videoconferinţă cu aceştia, pentru a le explica ceea ce nu au înţeles. De fapt, acei manageri nu au înţeles nimic din rolul pe care îl au ca manageri de spitale. În bugetul FNUASS au crescut sumele pentru ambulatoriile de specialitate, pentru servicii paraclinice, medicina de familie. Prin normele la contractul cadru, managerii pot mări fondurile, prin renunţarea la internări fictive. Pot avea 30 la sută internare de zi", a spus ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că nu a înţeles ce caută anumiţi manageri în fruntea "acelor spitale".

"Cred că meseria de manager este printre cele mai grele. Trebuie să fii manager, nu politruc. Vrem să fim mai exigenţi şi să nu mai plătim cazurile fictive", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Cele mai multe spitale din România, cu excepţia celor de urgenţă, ar putea să-şi închidă porţile, pentru că banii alocaţi de la casele de asigurări de sănătate ajung cel mult pentru plata salariilor, neputând fi luate în calcul tratamentele pacienţilor, susţin managerii unor unităţi sanitare.

Banii alocaţi spitalelor au scăzut cu procente între cinci şi 30, dar pentru managerii spitalelor mici, orice diminuare este resimţită, întrucât duce spre imposibilitatea de a acorda tratamente bolnavilor, au declarat pentru MEDIAFAX managerii unor unităţi sanitare.

Aceştia au precizat că pregătesc un memoriu, pe care îl vor trimite ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, înainte să ajungă "în situaţia de a pune lacătul pe spitale".

Managerii au mai spus că se tem încă să vorbească deschis, sperând fiecare într-o posibilă negociere în urma căreia să mai primescă un leu - doi în plus.

Potrivit unui ordin al ministrului Sănătăţii şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, "stabilirea sumelor minime contractate de spitale în sensul creşterii finanţării institutelor clinice şi a unităţilor funcţionale regionale de urgenţă, prin stabilirea formulei de calcul a sumelor minime contractate de aceste spitale cu casele de asigurări de sănătate, prin modificarea tarifului pe caz ponderat (TCP) şi prin includerea institutelor oncologice şi a spitalelor care asigură coordonarea unităţilor funcţionale regionale de urgenţă între unităţile pentru care suma minimă contractabilă cu casele de asigurări de sănătate este de cel puţin 95% din suma contractată anul trecut".

Iniţiatorii actului normativ arată că au fost implementate măsuri pentru echilibrarea finanţării, în sensul reducerii cu 4,46 la sută a tarifului pe caz ponderat pentru unităţile care nu sunt implicate în tratamentul pacienţilor critici.

Totodată, aceştia precizează că, pentru a se asigura încadrarea în resursele bugetare alocate pentru anul 2013, se impune "stabilirea unui plafon superior pentru creşterea sumelor contractate, astfel încât să se păstreze echilibrul de finanţare al reţelei spitaliceşti".

Noul proiect de ordinul propune aplicarea unui plafon superior, care poate fi mai mare cu maximum 25 la sută faţă de suma contractată anul trecut pentru unităţile spitaliceşti care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru 2013.

Managerii unor spitale susţin însă că nu ar putea vorbi de ameliorarea finanţării, comparativ cu cea din 2012, ci de reducerea fondurilor cu procente între cinci şi 30.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici