Nicuşor Constantinescu a cerut recuzarea judecătoarei din dosarul Centrului Militar Zonal

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a cerut, miercuri, recuzarea judecătoarei de la Tribunalul Constanţa pe rolul căruia se află dosarul Centrului Militar Zonal, solicitarea urmând să fie analizată de un alt complet al instanţei.

77 afișări
Imaginea articolului Nicuşor Constantinescu a cerut recuzarea judecătoarei din dosarul Centrului Militar Zonal

Nicuşor Constantinescu (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

La termenul de miercuri din dosarul Centrului Militar Zonal aflat pe rolul Tribunalului Constanţa , avocatul lui Nicușor Constantinescu, Marius Mocanu, a depus o cerere de recuzare a judecătoarei.

El a declarat, la finalul şedinţei de judecată, că această decizie a fost luată deoarece ar exista ”o lipsă de imparţialitate” a judecătoarei de la Tribunalul Constanţa.

”Cererea de recuzare a fost motivată de împrejurarea că magistratul care soluţionează această cauză este acelaşi care a confirmat măsura arestării preventive faţă de domnul Constantinescu şi prin modalitatea în care s-a argumentat această confirmare a măsurii arestării preventive şi ulterior toate soluţiile care au fost date în cursul soluţionării măsurilor preventive ne-au condus la concluzia că ar putea să existe o lipsă de imparţialitate în ceea ce priveşte soluţionarea cauzei în referire la domnul Constantinescu. Văzând practic că motivările coincid termen de termen cu privire la fiecare soluţionare a măsurilor preventive, deşi au existat soluţii care au fost date în sens contrar de către Curtea de Apel Constanţa referitoare la situaţia reală a domnului Constantinescu, motivul pentru care a vrut să rămână în SUA şi toate celelalte considerente, noi apreciem că aceste elemente ne îndreptăţesc să ajungem la concluzia că trebuie să formulăm o cerere de recuzare pentru a putea să beneficiem de o judecată imparţială”, a declarat Marius Mocanu.

Potrivit avocatului, solicitarea va fi înaintată preşedintelui Secţiei Penale de la Tribunalul Constanţa, care urmează să desemneze un alt judecător pentru soluţionarea cererii de recuzare.

Nicuşor Constantinescu este judecat sub control judiciar în acest dosar, având interdicţia să comunice cu angajaţii Consiliului Judeţean şi cu consilierii judeţeni care au legătură cu acest caz.

În 2 februarie, preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a solicitat DNA Constanţa recuzarea procurorului Andrei Bodean, cel care a instrumentat toate dosarele sale de la Constanţa, susţinând că acesta nu mai este imparţial.

În rechizitoriul procurorilor întocmit în dosarul Centrului Militar Zonal Constanţa se arată că, în perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, Nicuşor Constantinescu nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos, în mai multe rânduri, obligaţiile de preşedinte al CJ Constanţa, potrivit articolului 76 din Legea 446/2006. Conform acestui articol, "consiliile judeţene/locale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sunt obligate să asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalaţiile de telecomunicaţii, sistemele şi serviciile informatice, autoturismele, alte dotări şi materiale, precum şi fondurile necesare desfăşurării activităţii specifice, potrivit normelor stabilite prin hotărâre a Guvernului".

Astfel, în raport de funcţia publică deţinută, Nicuşor Constantinescu nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, şi a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituţii, potrivit DNA.

Procurorii îl mai acuză pe Nicuşor Constantinescu că a încercat de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale, precum şi pagube acestei instituţii.

Potrivit anchetatorilor, tot din anul 2009, nu ar mai fi fost asigurate piese de schimb şi consumabile pentru sistemele informatice din dotarea Centrului Militar Zonal şi, la cererea Consiliului Judeţean Constanţa, au fost întrerupte şi serviciile de telefonie prestate de diverşi operatori, "posibilităţile de comunicare ale unităţii militare fiind paralizate".

În aceeaşi perioadă, Consiliul Judeţean Constanţa ar fi adoptat două hotărâri prin care s-ar fi dispus evacuarea Centrului Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, însă ambele au fost anulate ca urmare a unor acţiuni în justiţie.

În 2010, Nicuşor Constantinescu ar fi dispus rezilierea contractului de pază a sediului Centrului Militar Zonal, motiv pentru care paza clădirii a fost asigurată de către personalul unităţii, deşi în interior se afla armament şi muniţie de război, precum şi documente clasificate, preciza DNA.

Activitatea Centrului Militar Zonal Constanţa a fost serios tulburată din cauza lipsei mijloacelor de comunicare, a utilităţilor şi a serviciilor de pază, după rezilierea de către Nicuşor Constantinescu a contractelor prin care acestea erau asigurate. În anul 2011, Consiliul Judeţean Constanţa a finanţat Centrul Militar Zonal cu 1.705 lei, în anul 2012 suma alocată unităţii a fost zero lei, iar în anul 2013 a fost achitată suma de 255.792 de lei, pentru servicii prestate de unii furnizori, în anii precedenţi, mai arăta DNA.

Sumele repartizate de Consiliul Judeţean Constanţa Centrului Militar Zonal au fost însă insuficiente, unitatea militară înregistrând debite importante la furnizorii de utilităţi care au formulat acţiuni în justiţie pentru recuperarea acestor sume.

Aceste demersuri reţinute în sarcina lui Nicuşor Constantinescu au provocat un prejudiciu material patrimoniului Ministerului Apărării Naţionale în cuantum de 67.211,32 de lei, au stabilit procurorii.

Constantinescu a fost încarcerat la Spitalul Penitenciar Rahova din 6 noiembrie până în 5 decembrie, când Curtea de Apel Constanţa a admis solicitarea acestuia de înlocuire a arestului preventiv cu măsura controlului judiciar. Potrivit acestei hotărâri, Constantinescu trebuia să respecte mai multe obligaţii, una dintre condiţii fiind să nu ia legătura cu angajaţii Consiliului Judeţean Constanţa şi cu consilierii judeţeni.

De asemenea, el este cercetat sub control judiciar în dosarul în care este judecat pentru că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, decizia fiind luată de Curtea de Apel Bucureşti, care i-a admis, în 26 noiembrie, o contestaţia la măsura arestării, dispusă iniţial şi în acest dosar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici