Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, arhitectul şef al CJ şi administratorul unei societăţi comerciale au fost trimişi în judecată după ce ar fi favorizat atribuirea unor lucrări unei societăţi comerciale.

999 afișări
Imaginea articolului Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu (Imagine: Alexandru Raita/ Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare libertate, a lui Nicuşor Constantinescu, la data faptei preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, acum deţinut în altă cauză, acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave; a lui Titi Cenuşă, la data faptei arhitect şef în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, şi a lui Ioan Ichim, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale, bănuit de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii susţin că, în perioada iulie 2007 – aprilie 2013, Constantinescu şi Cenuşă şi-au încălcat atribuţiile de serviciu în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziţie publică „Documentaţie cadastrală şi înscriere în cartea funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere”.

Constantinescu şi Cenuşă au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferenţial, lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din judeţul Constanţa către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, precum şi cu fraudarea bugetului judeţului Constanţa.

"Frauda în dauna bugetului judeţului Constanţa s-a realizat prin efectuarea, de către preşedintele Consiliului Judeţean, în mod coordonat, a unor plăţi nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene). Restul plăţilor au fost făcute din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiaşi societăţi comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale). Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nici o utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive)", arată DNA.

În cauză, procurorii anticorupţie au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine inculpatului Cenuşă Titi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici