Niţu: Avizul de începere a urmăririi penale în cazul unui ministru parlamentar, o simplă formalitate

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat marţi, la CSM, că avizul de începere a urmăririi penale pe care Parlamentul trebuie să-l dea în cazul unui ministru sau al unui fost ministru care este şi parlamentar este doar o simplă formalitate.

736 afișări
Imaginea articolului Niţu: Avizul de începere a urmăririi penale în cazul unui ministru parlamentar, o simplă formalitate

Ovidiu Silaghi (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Cred că acest aviz este, din punctul ăsta de vedere, o simplă formalitate, pentru că de fapt vine în beneficiul persoanei care este suspectă de săvârşirea unei infracţiuni, pentru că, în cazul în care ai spune că nu dai acest aviz, asupra acelei persoane ar putea plana anumite suspiciuni şi nu şi-ar putea face apărările necesare. Cred că este în beneficiul celui suspectat să beneficieze de un cadru procesual în care să-şi formuleze apărările şi să beneficieze de drepturile şi garanţiile pe care Codul de procedură şi legislaţia în vigoare i le oferă", a spus Tiberiu Niţu, referitor la posibilitatea ca Parlamentul să nu-şi dea acordul pentru începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi.

Procurorul general a adăugat că începerea urmăririi penale este un moment extrem de important pentru a putea administra probe în cadrul unui dosar penal.

"Este faza în care o persoană suspectă de săvârşirea unei infracţiuni beneficiază de toate drepturile şi garanţiile procesuale şi poate formula apărările pe care le consideră. Este necesar acest cadru procesual pentru administrarea probelor în cadrul unui dosar penal", a precizat Niţu.

Întrebat ce se va înâmpla în cazul lui Ovidiu Silaghi, după ce s-a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de fostul ministru al Transporturilor, pentru trafic de influenţă, Niţu a spus: "Urmează ca Camera Deputaţilor să se pronunţe pe cererea noastră".

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a solicitat, luni, Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă.

Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a cerut procurorului general să sesizeze Camera Deputaţilor cu o cerere de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă, faptă din perioada în care a fost ministru al Transporturilor şi prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.

Potrivit procurorilor, există indicii şi date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa. Silaghi i-ar fi promis în schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Naţională de Autostrăzi pi Drumuri Naţionale din România SA, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, şi pentru ca plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

"Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte", au precizat procurorii DNA.

Anchetatorii au precizat că din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală.

Omul de afaceri Nelu Iordache a dat o declaraţie la DNA, în dosarul lui Ovidiu Silaghi, în care susţine că i-ar fi dat acestuia 200.000 de euro, pentru a nu-i fi reziliate contractele, şi că fostul ministru al Transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptărilor.

"Când am ajuns la Silaghi Ovidiu acasă, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, ştia că urmează să vin la el şi ştia şi de problema rezilierii (contractelor dintre Romstrade şi CNADNR - n.r.). Încă înainte de a începe discuţia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. După ce i-am spus pentru ce am venit, şi i-am zis că am banii la mine, precizându-i şi cuantumul sumei, mi-a zis că este ok şi m-a pus să pun banii pe o masă din cameră. În continuare, ne-am mutat în altă cameră, unde era şi ŞR, unde Silaghi Ovidiu mi-a spus că va lua legătura cu PM a doua zi dimineaţă pentru anularea rezilierii şi am băut un pahar de vin. Întâlnirea a durat aproximativ 40 minute", le-a declarat Iordache procurorilor anticorupţie.

Omul de afaceri a mai arătat că s-ar fi simţit şantajat de fostul demnitar atunci când acesta i-a cerut să extindă cursele aeriene, în schimbul achitării, conform calendarului, a sumelor de bani de la CNADNR, pentru lucrările de la autostradă. Nelu Iordache le-a spus anchetatorilor că extinderea liniilor aeriene ale Blue Air i-ar fi fost necesare, potrivit lui Silaghi, finului acestuia, în contextul candidaturii sale la şefia Consiliului Judeţean Satu Mare

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Ovidiu Silaghi şi-a retras candidatura pentru funcţia de ministru al Transporturilor, el menţionând că, până la expirarea mandatului interimar pe care îl asigură, PNL va face o altă propunere, care va fi prezentată preşedintelui Traian Băsescu.

Victor Ponta s-a declarat convins că Silaghi se va prezenta miercuri la DNA şi împreună cu avocatul său va da toate detaliile procurilor.

Liberalul Ovidiu Silaghi fusese nominalizat în iulie pentru funcţia de ministru al Transporturilor, post rămas vacant după demisia lui Relu Fenechiu, în urma condamnării sale, în 12 iulie, de către instanţa supremă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

În prezent, premierul Ponta este ministru interimar al Transporturilor, iar secretarul de stat Cristian Ghibu coordonează activitatea instituţiei.

Preşedintele Traian Băsescu anunţase, în 23 iulie, că va lua în 23 august o decizie privind numirea lui Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor. Potrivit preşedintelui, mandatul interimar la Transporturi expiră la 25 august.

Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor din mai până în decembrie 2012.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici