Nivelul emisiilor de tritiu de la Centrala Cernavodă, mai mic decât cel admisibil

Nivelul emisiilor de tritiu de la Centrala Nuclearelectrică (CNE) Cernavodă este de zece ori mai mic decât cel admisibil, stabilit de CNCAN şi cu două ordine de mărime mai redus faţă de nivelul stabilit în Europa, a declarat, joi, preşedintele CNCAN, Vilmos Zsombori.

2 afișări
Imaginea articolului Nivelul emisiilor de tritiu de la Centrala Cernavodă, mai mic decât cel admisibil

Nivelul emisiilor de tritiu de la Centrala Cernavodă, mai mic decât cel admisibil

Preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), Vilmos Zsombori, susţine că energia produsă la Cernavodă este o energie curată şi competitivă, chiar dacă apar mereu suspiciuni.

"În fiecare secundă urmărim 2.000 de parametri de funcţionare ai centralei. Referitor la tritiu, urmărim nivelul de conţinut al acestuia şi este de zece ori mai puţin decât nivelul admisibil, deci este cu un ordin de mărime mai puţin faţă de nivelul stabilit de CNCAN", a declarat Zsombori.

Concret, limita de doză, stabilită la nivel european, este de un minisievert (unitatea de măsură a dozei radiaţiei), iar CNCAN a redus această limită la 0,1 minisievert.

"Pentru populaţie, limita de doză este de un minisievert, iar CNCAN, care gândeşte preventiv, a redus această limită la 0,1 minisievert, deci a redus-o de zece ori. Centrala emite acum de zece ori mai puţin decât limita CNCAN, deci cu două ordine de mărime faţă de ce este valabil în Europa", a declarat directorul direcţiei Asigurarea Calităţii, Lucian Goicea.

Totodată, specialiştii CNCAN susţin că dacă toate centralele nucleare ar fi pornite în acelaşi timp, fără să fie dotate cu instalaţii de detritiere, maximul conţinutului de tritiu ar ajunge la 0,08, şi ar fi oricum sub limita CNCAN.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici