Noi condiţii pentru refugiaţii ucraineni care primesc bani pentru cazare şi hrană în România

Guvernul a modificat condiţiile pentru refugiaţii ucraineni care primesc bani pentru cazare şi hrană în România. A fost stabilită o sumă forfetară lunară pentru o singură perioadă de maxim 4 luni consecutive pentru acoperirea cheltuielilor de cazare şi hrană.

1379 afișări
Imaginea articolului Noi condiţii pentru refugiaţii ucraineni care primesc bani pentru cazare şi hrană în România

Noi condiţii pentru refugiaţii ucraineni care primesc bani pentru cazare şi hrană în România

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea precedentei ordonanţe privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina

Actul normativ modifică modalitatea de acordare a sprijinului pe care statul român îl acordă cetăţenilor proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, în vederea corelării măsurilor de sprijin financiar cu angajarea refugiaţilor în câmpul muncii, cu înscrierea copiilor într-o formă de educaţie şi cu dobândirea unui statut legal în România - protecţia temporară.

Astfel, actul normativ stabileşte posibilitatea acordării unei sume forfetare lunare, pentru o singură perioadă de maxim 4 luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, în vederea acoperirii cheltuielilor cu hrana şi cazarea în România, pentru familiile şi persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382. Cuantumul, condiţiile şi mecanismul de acordare a sumelor respective vor fi stabilite printr-o altă hotărâre de Guvern.

Sprijinul financiar, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, va fi acordat şi după îndeplinirea perioadei de 4 luni consecutive, până la sfârşitul anului 2023, pentru persoanele din categoriile vizate de actul normativ, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului.

În cazul cazării persoanelor în alte locaţii stabilite de comitetele judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, sumele forfetare pentru acoperirea cheltuielilor cu hrana şi cazarea vor fi decontate către unitatea care asigură cazarea, proporţional cu numărul de zile pentru care aceasta este asigurată, decontarea urmând a se face din bugetul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi după caz, din bugetele/bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

De asemenea, se va avea în vedere, în viitorul proiect de HG, ca suma forfetară să fie acordată numai dacă şi în măsura în care beneficiarul face dovada încadrării în muncă, înscrierii minorilor la unităţi de învăţământ etc., ca o formă de determinare a străinilor să contribuie participativ pe perioada cât se află în România.

Potrivit datelor statistice extrase din REVISAL, doar un număr de 5.007 străini proveniţi din zona de conflict armat din Ucraina sunt încadraţi în muncă, aceasta în contextul în care România se confruntă cu un deficit al forţei de muncă.

Pentru evitarea abuzurilor şi a deturnării de fonduri, va fi creat un Registru unic digital de înscriere a refugiaţilor în program ceea ce va asigura transparenţă totală a cheltuirii fondurilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici