Noi detalii despre nava cu 14.000 de oi, răsturnată în Portul Midia. Ministrul Agriculturii: Transportatorul spunea „pe mine regulamentele europene nu mă interesează”

În legătură cu incidentul de duminică în care o navă s-a răsturnat în Portul Midia, având la bord peste 14.000 de oi, ministrul Agriculturii Adrian Oros a spus că dintre acestea au fost salvate doar 47, iar în prezent ancheta este în desfăşurare.

1258 afișări
Imaginea articolului Noi detalii despre nava cu 14.000 de oi, răsturnată în Portul Midia. Ministrul Agriculturii: Transportatorul spunea „pe mine regulamentele europene nu mă interesează”

Oros, despre vasul cu oi: transportatorul spunea „pe mine regulamentele europene nu mă interesează”

"Acum sunt două aspecte. Unul despre ce trebuie să se facă acum şi ceea ce trebuia să se facă ieri şi alaltăieri când s-a întâmplat, adică salvarea cât mai multor animale. Am înţeles că sunt 47, aşa îmi spuneau colegii de la ANSVSA. Apoi în paralel trebuie demaratî ancheta şi văzut cine este vinovat. Dacă este o eroare de manevră, legată de chestiunile tehnice, de pilotaj sau dacă la îmbarcare s-a respectat numărul de animale, modul de încărcare. Am înţeles că acolo au fost şi nişte furaje, dacă s-au pus exact în locurile care trebuiau destinate, în aşa fel încât să nu se întâmple. Condiţiile tehnice în care a fost autorizată această navă, dacă corespundea. Toate aceste lucruri sunt în curs de desfăşurare", a explicat Oros.

Acesta a spus că resposabilă pentru situaţie este Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). "Eu nu am intervenit atunci, deşi am fost contactat de presă, pentru că Ministerul Agriculturii nu are nicio atribuţie. Acolo e vorba de ANSVSA, e singura instituţie care autorizează, reglementează şi monitorizează exporturile de animale", a mai spus ministrul.

Adrian Oros a spus că în prezent există un regulament european pentru condiţiile transportului cu animale, dar firma de transport de cele mai multe ori nu îl respectă după ce părăseşte apele teritoriale ale UE. "În ultima perioadă, datorită deselor sesizări de la Comisia Europeană, a ONG-urilor, legat de modul mai puţin perfect privind bunăstarea animalelor în timpul transporturilor şi mai ales legat de transportul maritim, şi mai ales către zonele din Golful Persic, pentru că acolo transportul durează mai mult, în anumite perioade ale anului, s-au constatat lucruri care încălcau regulamentul. Există un regulament european care trebuie respectat de toate autorităţile statelor membre, Regulamentul nr. 1/2005. Şi tocmai de aceea noi am venit cu o precizare în plus, un proiect de lege la care am fost iniţiator în aşa fel încât acel regulament să se respecte până la destinaţie, iar autorităţile competente din ţările membre să se asigure că aceste condiţii de bunăstare sunt respectate până la destinaţie. Pentru că transportatorul care de regulă nu avea nimic de a face cu Uniunea Europeană, spunea: pe mine regulamentele voastre europene nu mă interesează, după ce ies din apele teritoriale ale Uniunii Europene eu am alte reguli. (...) În funcţie de modul în care se respectă condiţiile de bunăstare, accesul la hrană, ventilaţie, temperaturi, acel transportator să aibă sau nu dreptul de a-şi continua activitatea. Asta am cerut prin acel proiect de lege", a explicat ministrul.

O navă cu pavilion Palau s-a răsturnat, duminică, în Portul Midia. La bordul ei se aflau peste 14.000 de oi şi un echipaj format din 22 de sirieni. Toţi membri echipajului au fost salvaţi şi aduşi teferi la mal. Unul dintre ei a căzut peste bord, însă a fost scos din apă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
oros,
vas oi,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici