Noi formulare privind răspunderea penală în cazul gripei porcine

Noile formulare privind răspunderea penală în cazul celor care refuză să declare la intrarea în ţară dacă prezintă simptomele gripei AH1N1 vor fi distribuite în aeroporturi în două, trei zile, a declarat, luni, subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

25 afișări
Imaginea articolului Noi formulare privind răspunderea penală în cazul gripei porcine

Noi formulare privind răspunderea penală în cazul gripei porcine (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

El a precizat că până acum au fost distribuite mii de formulare, ele fiind tipărite de Imprimeria Ministerului de Interne.

"Până acum nu au fost sesizări privind sincope în aprovizionarea cu aceste formulare", a mai spus subsecretarul de stat pentru situaţii de urgenţă.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat, luni că au fost confirmate alte două cazuri de gripă AH1N1, astfel că în România sunt până acum cinci bolnavi, dintre care un copil.

După aceste cazuri, Ministerul Sănătăţii a cerut intensificarea măsurilor la punctele de frontieră. Astfel, pentru cursele directe, care începând de luni au fost introduse pe ruta SUA - România, se va realiza de către echipe medicale triajul epidemiologic al pasagerilor. Pentru celelalte curse se menţin procedurile aplicate până în prezent.

De asemenea, pentru cursele care vin din ţările afectate de gripă, respectiv Mexic, Canada şi SUA, vor fi ghişee speciale, unde se vor completa obligatoriu formularele de intrare în ţară.

Toţi cei care vor refuză, din diferite motive, completarea formularelor vor răspunde conform articolului 308 din Codul Penal. Potrivit articolului 308 din Codul Penal, coroborat cu articolele 180, 181, 182, 184 şi 179, acţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor molipsitoare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la doi ani. Totodată, conform articolului 18, punctul I din Legea 98/1994, cu modificările şi completările ulterioare, constituie contravenţie şi se sancţioneză cu amendă de la 200 la 500 de lei nerespectarea, de către persoanele suspecte şi convalescente de boli transmisibile, purtătorii sănătoşi de germeni patogeni, a măsurilor prevăzute de normele în vigoare, în scopul prevenirii şi combaterii bolilor transmisibile.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu gripă AH1N1, autorităţile vor intensifica acţiunile de educare a populaţiei.

Centrul Naţional de Referinţă pentru Gripă din cadrul Institutului Naţional Cantacuzino a anunţat, luni, Ministerul Sănătăţii că a confirmat încă două cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal AH1N1. Ultimele două cazuri au fost confirmate la o femeie de 28 de ani care a sosit de la New York în 29 mai şi la mama acesteia, în vârstă de 56 ani, care a luat virusul de la fiică, prin transmitere secundară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici