Noi proteste faţă de explorarea gazelor de şist: Peste 100 de persoane s-au strâns în Piaţa Civică din Vaslui

Peste 100 de persoane au protestat în Piaţa Civică din Vaslui, sâmbătă după-amiază, faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist, manifestanţii venind din mai multe localităţi ale judeţului, inclusiv din zone unde compania Chevron deţine acorduri de mediu pentru explorarea gazelor.

170 afișări
Imaginea articolului Noi proteste faţă de explorarea gazelor de şist: Peste 100 de persoane s-au strâns în Piaţa Civică din Vaslui

Noi proteste faţă de explorarea gazelor de şist: Peste 100 de persoane s-au strâns în Piaţa Civică din Vaslui (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noi proteste faţă de gazele de şist au avut loc în Piaţa Civică din municipiul Vaslui, unde peste 100 de persoane din mai multe localităţi ale judeţului au manifestat împotriva autorităţilor locale şi centrale care au eliberat autorizaţii pentru compania Chevron în judeţ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestanţii au scandat lozinci precum: "Jos Chevron”, "Unitate”, "Jandarmeria apără hoţia”, "Uniţi, salvăm toată România” şi au afişat pancarte cu mesajele: "Ponta, fă aşa, pune sonda la mata", "Stop Chevron”, "Stop exploatării gazelor de şist".

"S-au dat patru avize de mediu pentru Chevron în judeţul Vaslui. Vreau să ştiţi un lucru clar: a fost ignorată populaţia atunci când s-au emis aceste acorduri. Nu le pasă de viaţa noastră. Autorităţile şi guvernanţii au interese să apere companii străine, nu pe noi. Trebuie să fim uniţi, iar la un loc o să fim mai puternici", a declarat, în faţa mulţimii, unul dintre liderii Grupului de Iniţiativă al Societăţii Civile Bârlad, generalul Nicolae Rotaru.

Protestul din Piaţa Civică din Vaslui s-a desfăşurat sub supravegherea jandarmilor şi a durat o oră.

Compania Chevron a obţinut, joi, acordul de mediu pentru cel de-al patrulea perimetru deţinut în judeţul Vaslui, în baza căruia va putea face explorare pentru gazele de şist la Puieşti, Agenţia pentru Protecţia Mediului emiţând documentul după ce nu a primit nicio contestaţie la acest proiect.

Sonda de explorare de la Puieşti va fi amplasată la 1,4 kilometri de cea mai apropiată localitate şi la 300 de metri faţă de pârâul Tutova. Suprafaţa luată în concesiune de compania petrolieră este de aproximativ două hectare.

Chevron mai deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui, obţinute în urmă cu un an, pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Siliştea - Pungeşti, Păltiniş - Băceşti şi Popeni - Găgeşti. De asemenea, compania petrolieră a obţinut, în baza acordului de mediu şi a altor avize de la alte autorităţi, şi prima autorizaţie de construire pentru amenajarea platformei pe care urmează să fie montată sonda de explorare de la Siliştea - Pungeşti. Autorizaţia a fost acordată de Consiliul Judeţean Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, lucrările de amenajare a platformei fiind începute efectiv în 2 decembrie 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici