Noi proteste: Grefierii din Iaşi şi Teleorman au ieşit din nou în stradă, pentru a nu pierde pensiile speciale. FOTO, VIDEO

Grefierii din Iaşi au ieşit, vineri, la un nou protest faţă de intenţia Guvernului de asumare a bugetului şi a OUG 114. Grefierii din Teleorman, pe de altă parte, s-au aflat vineri în prima zi de proteste.

349 afișări

Aproximativ 50 de grefieri de la instanţele ieşene au protestat vineri, pe holul principal al Palatului de Justiţiei.

Grefierii au întrerupt complet activitatea şi au declarat că nu se vor opri cu protestele.

„Nu e nimic schimbat pentru noi dacă s-a amânat. Vin sărbătorile. Ei nu au făcut decât o amânare pentru ei. Nu ştim ce consumă de sărbători parlamentarii şi nu ştim cu ce idei vor veni pe trei ianuarie, prin urmare noi înţelegem să protestăm în continuare. Nu înseamnă nimic, poate înseamnă tot o sfidare la adresa noastră. Noi trebuie să stăm de sărbători cu gândul că urmează să avem parte de tăieri salariale şi de drepturi, aşa cum de altfel, din 2016, tot suntem supuşi acestor tăieri, în permanenţă tăieri", a declarat presei Lăcrămioara Rusu Cipiniuc, grefier la Curtea de Apel Iaşi, lider de sindicat al grefierilor ieşeni.

În Alexandria, câteva zeci de grefieri ai Tribunalului Teleorman au protestat pe scările instituţiei, fiind pentru prima dată de când au început protestele grefierilor că s-a ieşit şi la Alexandria.

Motivul protestului, care a durat câteva zeci de minute, a fost eliminarea pensiilor de serviciu ale grefierilor şi plafonarea sporurilor de la data de 1 ianuarie.

Grefierii din Teleorman au declarat că volumul de muncă este foarte ridicat şi că obligaţiile pe care le au după schimbarea codurilor civile şi penale sunt mult mai mari decât în trecut.

Ei spun şi că sunt supuşi unui nivel de stres foarte ridicat.

Un alt motiv al protestului ţine de condiţiile de muncă insalubre, magistraţii susţinând că lucrează în condiţii mizere, în locuri pline de microbi şi fără aer curat. Protestul a durat circa jumătate de oră.

De altfel, la nivel naţional, grefierii au anunţat că vor protesta din nou faţă de intenţia Guvernului de asumare a bugetului şi a OUG 114 şi vor ieşi în faţa parchetelor şi instanţelor din ţară, urmând ca, din ianuarie 2020, activitatea să fie întreruptă pe perioadă nedeterminată.

„Văzând declaraţiile reprezentanţilor Guvernului privind intenţia de a reduce sporul pentru condiţii periculoase şi vătămătoare, ne opunem vehement unei astfel de intenţii în cazul în care va fi aplicabilă şi salariaţilor din sistemul de Justiţie, aceasta conducând la reducerea valorii nete a acestui spor şi, implicit, diminuări salariale cu sume cuprinse între 250 şi 1.000 lei, la salariul net”, se arăta într-un comunicat al grefierilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici