Norul de cenuşă vulcanică va ieşi de pe teritoriul României marţi dimineaţă

Norul de cenuşă vulcanică va ieşi de pe teritoriul României până marţi, la ora 9.00, iar în următoarele 24 de ore nu vor fi depăşiri ale valorilor maxime admise ale concentraţiilor de poluanţi, a anunţat Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP).

18 afișări
Imaginea articolului Norul de cenuşă vulcanică va ieşi de pe teritoriul României marţi dimineaţă

Norul de cenuşă vulcanică va ieşi de pe teritoriul României marţi dimineaţă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit ultimei actualizări a prognozei elaborate de London Volcanic Ash Advisory (Centru internaţional de avertizare pentru aviaţie, privind cenuşa vulcanică), pe parcursul zilei de luni norul de cenuşă vulcanică prezent deasupra României va avansa treptat către est, astfel ca până marţi, la 9.00, acesta va părăsi complet teritoriul ţării, precizează Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) într-un comunicat de presă.

Conform rezultatului modelului de dispersie şi a modelelor atmosferice de prognoză rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în următoarele 24 de ore nu se vor înregistra depăşiri ale valorilor maxime admise ale concentraţiilor de poluanţi datorate norului de cenuşă vulcanică pe teritoriul Romaniei.

Ministerul Mediului şi Pădurilor monitorizează permanent, prin Administraţia Naţională de Meteorologie şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, atât traiectoria norului de cenuşă, cât şi concentraţia particulelor în aerul ambiental.

Spaţiul aerian al României nu va fi închis luni, deoarece norul de cenuşă vulcanică şi-a schimbat direcţia în cursul nopţii şi se îndepărtează de Europa, a declarat şeful Direcţiei de Aviaţie Civilă din Ministerul Transporturilor, Cătălin Radu.

El a precizat că în prezent sunt închise spaţiile aeriene din Spania, Portugalia, nordul Italiei, Germania şi Cehia.

Vulcanul islandez Eyjafjöll a reînceput, joi, să elibereze în atmosferă cantităţi importante de cenuşă, după câteva zile de acalmie.

Erupţia sa a paralizat practic traficul aerian european la jumătatea lunii aprilie, când, în decurs de aproape o săptămână au fost anulate peste 100.000 de zboruri, iar peste opt milioane de pasageri au rămas blocaţi pe diferite aeroporturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici