NOUA CONSTITUŢIE: Comisia introduce principiul "egalităţii de arme" acuzare-apărare în noua Constituţie

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, joi, un amendament al senatorului PNL Tudor Chiuariu care introduce în legea fundamentală "principiul egalităţii de arme" între acuzare şi apărare în faza de judecată a procesului penal, la secţiunea dedicată dreptului la apărare.

679 afișări
Imaginea articolului NOUA CONSTITUŢIE: Comisia introduce principiul "egalităţii de arme" acuzare-apărare în noua Constituţie

NOUA CONSTITUŢIE: Comisia introduce principiul "egalităţii de arme" acuzare-apărare în noua Constituţie (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"În faza de judecată a procesului penal este garantat principiul egalităţii de arme între acuzare şi apărare", este amendamentul adoptat, care completează articolul 24 din Constituţie.

Iniţial, Comisia de revizuire adoptase un alt amendament care privea egalitatea dintre apărare şi acuzare, însă acesta a fost contestat de senatorul PNL Tudor Chiuariu.

"În procesul penal este garantat principiul egalităţii procesuale. Funcţia apărării se exercită în condiţii egale cu funcţia acuzării", a fost prevederea iniţială a textului.

Principiul egalităţii de arme presupune ca părţile implicate în proces, respectiv acuzarea şi apărarea, să dispună de aceleaşi mijloace legale pentru a-şi susţine cauza în faţa instanţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici