Noua lista de medicamente compensate şi gratuite cuprinde 140 de molecule noi

Noua listă de medicamente compensate şi gratuite, care va intra în vigoare în primul semestru din 2014, la şase ani de la ultima actualizare, curpinde 1.320 de substanţe active, 140 din ele fiind molecule noi, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii.

1840 afișări
Imaginea articolului Noua lista de medicamente compensate şi gratuite cuprinde 140 de molecule noi

Noua lista de medicamente compensate şi gratuite cuprinde 140 de molecule noi (Imagine: Shutterstock)

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, până în 27 martie, un proiect de hotărâre de Guvern (HG) privind modificarea şi completarea HG din 2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Lista cuprinde în total 1.320 de denumiri comune internaţionale - DCI (substanţe active), dintre care 140 sunt molecule noi sau la care a fost extinsă recomandarea terapeutică şi pentru alte suferinţe.

Potrivit proiectului, sunt compensate cu 90 la sută 157 de substanţe active, iar cu 50 la sută - 241.

Pentru programele naţionale sunt prevăzute 336 de DCI-uri, dintre care 101 pentru oncologie. În plus, pentru toate tirpurile de transplant sunt 173 de DCI-uri.

De asemenea, 152 de substanţe active sunt corespunzătoare medicamentelor gratuite de care beneficiază copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 de ani dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, dacă nu realizează venituri, precum şi gravide şi lehuze, în tratamentul ambulatoriu.

Cele mai multe molecule noi sunt destinate, în principal, tratării cancerului, diabetului, afecţiunilor cardiovasculare, afecţiunilor psihice, hepatitelor cronice de etiologie virală, precum şi bolilor rare fără a se limita doar la aceste patologii.

Analiza de impact bugetar a estimat un impact pozitiv de 592 milioane lei pentru anul 2014, sumă care va fi acoperită prin implementarea politicilor de reducere a cheltuielilor cu medicamentele (taxa claw-back, revizuirea preţurilor la medicamente, acorduri de partajare a riscurilor între finanţator şi producator, audit al prescripţiei medicale), se arată în nota de fundamentare a proiectului.

După anul 2008, în România pacienţii nu au mai avut acces, în regim compensat, la tratamente noi. În felul acesta, se produce un decalaj considerabil între tratamentele disponibile pacienţilor din alte ţări europene şi pacienţii români, dar şi o limitare a drepturilor acestora la tratamente de ultimă generaţie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici