Noua Zeelandă va impozita gazele şi excrementele produse de vaci şi de oi

BBC a prezentat planul premierului Jacinda Ardern, care va începe în 2025: „Aşa reducem emisiile de metan”.

1140 afișări
Imaginea articolului Noua Zeelandă va impozita gazele şi excrementele produse de vaci şi de oi

Noua Zeelandă va impozita gazele şi excrementele produse de vaci şi de oi

Noua Zeelandă are un plan de reducere a emisiilor de metan: impozitarea excrementelor de ovine şi bovine.

O iniţiativă care, într-o ţară care găzduieşte puţin peste 5 milioane de locuitori şi peste 10 milioane de vaci şi 26 de milioane de oi, ar putea atinge obiectivul de reducere a emisiilor totale de gaze cu efect de seră, dintre care jumătate provin din agricultură, în principal metan.

BBC explică planul premierului Jacinda Ardern. După cum a susţinut ministrul neozeelandez al schimbărilor climatice, James Shaw, „Nu există nicio îndoială că trebuie să reducem cantitatea de metan pe care o punem în atmosferă şi un sistem eficient de stabilire a preţurilor emisiilor pentru agricultură va juca un rol fundamental în modul în care vom va atinge acest obiectiv”.

Începând cu 2025, fermierii vor plăti taxe pentru animale. Planul include, de asemenea, stimulente pentru fermieri pentru a reduce emisiile prin aditivi pentru furaje, în timp ce plantarea de copaci în ferme ar putea fi folosită pentru a compensa emisiile.

Luna trecută, ministrul de finanţe din Noua Zeelandă a promis 2,9 miliarde de dolari NZ (1,5 miliarde de lire sterline; 1,9 miliarde de dolari) pentru iniţiativele de combatere a schimbărilor climatice, care ar fi finanţate printr-un sistem de comercializare a emisiilor care impozitează poluatorii. Între timp, investitorii care gestionează active de 14 trilioane de dolari au îndemnat Naţiunile Unite să creeze un plan global pentru a face sectorul agricol durabil.

Cum se eliberează metanul?

Metanul (CH4) este componenta principală a gazelor naturale (gaze fosile) şi a biometanului (gaz produs din deşeurile agricole). Operaţiunile din sectorul petrolului şi cărbunelui eliberează cantităţi mari de metan. Această substanţă este produsă din fluxurile de deşeuri, în special din gropile de gunoi deschise, dar şi din agricultură. Cantităţi semnificative de emisii de metan sunt generate şi de mlaştini şi animale.

Şeptelul rămâne o sursă majoră de metan. Chiar dacă vacile, porcii sau alte animale de fermă sunt de dimensiuni mici şi produc doar cantităţi mici de metan, efectul combinat al sectorului agricol este considerabil.

În 2019, metanul din atmosferă a atins niveluri record, de aproximativ două ori şi jumătate peste cele din „era preindustrială”. Ceea ce îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă este că, pe o perioadă de 100 de ani, metanul va fi de 28-34 de ori mai novic decât CO2.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici