„Nu vreau să tai cu cuţitul”. Ce spune ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, despre proiectul „România Educată” al preşedintelui Iohannis

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spune că raportul lui Iohannis “România Educată” are idei care pot fi luate în considerare, dar nu vrea să dezvolte situaţii conflictuale şi nici nu vrea să "taie cu cuţitul", precizând că în luna ianuarie va pune în dezbatere publică un draft de lege.

1826 afișări
Imaginea articolului „Nu vreau să tai cu cuţitul”. Ce spune ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, despre proiectul „România Educată” al preşedintelui Iohannis

Ce spune ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, despre proiectul „România Educată” al preşedintelui Iohannis

“Cred că toţi cei care au ceva de spus pentru educaţie să o spună. Şi cei care sunt în situaţia să decidă - să decidă în acel moment. Nu ai cum să le ştii pe toate. (...) România Educată este un program pe care preşedintele l-a lansat, cred că trebuie citit, iar ce e bun de mers mai departe. Nu vreau să dezvolt situaţii conflictuale”, a spus, sâmbătă, ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, în cadrul unui evenitem susţinut la Universitatea Politehnica Bucureşti.

Rugată să-şi spună punctul de vedere despre raport, ministrul a refuzat. “Nu îl voi caracteriza acum, îl voi caracteriza când mă voi uita cu mare atenţie. (…) O să avem timp să discutăm. Nu vreau să tai cu cuţitul, vreau să avem o abordare corectă faţă de sistemul de învăţământ”, a mai spus ministrul.

Întrebată dacă ideile incluse în programul “România Educată” vor fi incluse în noua lege, Ecaterina Andronescu a răspuns că sunt "idei pe care nu ai cum să le citeşti fără să le iei în seamă", precizând că în luna ianurie va lansa un draft de lege.

“Dacă sunt transformabile în lege, să le transpui în lege. Mă refer la documentul în ansamblul său. L-a lansat spre dezbatere publică. E foarte important că este acest lucru. Eu vreau să lansez un draft de lege, probabil spre sfârşitul lunii ianuarie, ca să fie în dezbatere din ianaurie până în martie şi vreau să discut cu toată lumea: cu grupurile parlamentare, cu profesorii, cu părinţii”, a mai adăugat ministrul Educaţiei Naţionale.

De asemenea, Ecaterina Andronescu a precizat că, vineri, a avut o întâlnire cu reprezentanţii părinţilor şi reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României pentru a discuta despre draftul de lege.

Întrebată dacă Bacalaureatul ar putea conţine mai multe întrebări tip grilă, ministrul Educaţiei a spus că nu va aproba nimic nou în timpul anului de învăţământ.

În discursul pe care l-a avut, Ecaterina Andronescu le-a spus elevilor, studuenţilor şi profesorilor din sală că se află într-o “nefericită poziţie”.

“Nici misiunea voastră, ca şi misiunea profesorului nu este uşoară. Dar eu cred că dacă reuşim să aşezăm în jurul vostru, dragi elevi, şi pe profesori, dar şi pe părinţi, reuşim să facem ceva mai mult pentru voi, ceea ce eu personal îmi doresc, şi ca profesor, şi sigur în această probabil nefericită poziţie pe care o am în acest moment”, a declarat în timpul discursului, Ecaterina Andronescu.

Întrebată de jurnalişti de ce a spus că se află într-o poziţie nefericită, ministrul învăţământului a spus că ministrul este persoana care răspunde pentru tot. “În general ministrul este o persoană care trebuie strânsă de gât, trebuie aruncată la coş. Eu în primul rând o să am toate abordările mele de pe poziţia de profesor. Sunt profesor aici într-o şcoală foarte serioasă şi nu voi uita niciodată cum trata profesorii mei şcoala şi aşa voi face şi eu”, a mai spus Andronescu.

Întrebată cum preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a convins-o să accepte funcţia de ministru, aceasta a spus că prin şcoală. “Eu cred că şcoala are nevoie de nişte lucruri care trebuie făcute acum, nu altă dată. Dacă au considerat că priceperea mea mă pune într-o situaţie în care să pot să fac aceste lucruri, asta a constat”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici