Nuclearelectrica: Personalul centralei de la Cernavodă este pregătit pentru situaţii de urgenţă

Centrala nucleară de la Cernavodă are atât echipamentele, cât şi personalul necesar pentru o eventuală situaţie de urgenţă, salariaţii fiind pregătiţi periodic, iar informaţiile privind "presupusele" probleme cu angajaţii sunt cauzate de o confuzie între Nuclearelectrica şi CNCAN, potrivit companiei.

66 afișări
Imaginea articolului Nuclearelectrica: Personalul centralei de la Cernavodă este pregătit pentru situaţii de urgenţă

Nuclearelectrica: Personalul centralei de la Cernavodă este pregătit pentru situaţii de urgenţă (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Nuclearelectrica reacţionează astfel la relatările din presă privind documentele Wikileaks despre România, una dintre telegrame arătând că unitatea de la Cernavodă are probleme, în legătură inclusiv cu echipa de intervenţie, formată din şapte oameni, care nu ar putea face faţă unui accident din cauza echipamentului expirat şi a antrenamentelor rare. Jurnalul Naţional a relatat că, potrivit Wikileaks, reprezentanţii CNCAN "se mândreau cu grupa de intervenţie", dar au admis, în discuţiile cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti, că echipamentul folosit este învechit, iar antrenamentele se fac destul de rar.

"În cazul producerii unei situaţii de urgenţă la CNE Cernavodă, responsabilitatea centralei este de a lua toate măsurile care se impun şi anume oprirea controlată a reactorului, răcirea zonei active şi monitorizarea parametrilor de securitate nucleară", se arată într-un comunicat al al Nuclearelectrica, operatorul unităţii.

În eventualitatea apariţiei unei situaţii de urgenţă la centrală, conducerea unităţii are responsabilitatea de a informa Primăria oraşului Cernavodă şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Structura organizatorică de răspuns la urgenţă a centralei este alcatuită din persoane desemnate şi pregatite pentru astfel se evenimente, precum şi dintr-o echipă de intervenţie. De asemenea, centrala nuclearelectrică dispune şi de laboratoare mobile de monitorizare radiologică.

"La centrala de la Cernavodă, pregătirea pentru situaţii de urgenţă este verificată şi îmbunătăţită prin exerciţii trimestriale, anuale sau generale (unul la trei ani), care simulează diferite situaţii de accident nuclear", se menţioneză în comunicat.

Anul trecut s-au desfăşurat 53 de exerciţii parţiale şi un exerciţiu anual de urgenţă.

"Cu privire la informaţiile apărute în mass-media referitoare la presupusele probleme de asigurare a personanului pentru situaţii de urgenţă de la CNE Cernavodă, Nuclearelectrica precizează că sunt eronate şi rezultă dintr-o confuzie între două autorităţi distincte, Nuclearelectrica şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN). Precizăm că informaţiile comunicate în telegrama din 28 ianuarie 2009, publicată pe site-ul Wikileaks, a cărui veridicitate nu suntem în măsură să o comentăm, nu fac referire la activitatea Nuclearelectrica", se mai spune în comunicat.

De asemenea, membrii Comisiei Economice, industrii şi servicii din Senat i-au audiat, marţi, pe şefii NuclearElecrica, CNE Cernavodă, CNCAN, MECMA, care au dat asigurări că centrala de la Cernavodă funcţionează în condiţii de maximă securitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici