Număr record de şomeri în UE: 25,3 milioane

Numărul şomerilor din UE a crescut, în al doilea trimestru, la nivelul record de 25,3 milioane, cu 11,6% mai mare decât în martie 2011, rata fenomenului atingând 10,4% la nivelul celor 27 de state membre şi fiind în urcare în 17 dintre acestea, informează Comisia Europeană.

302 afişări
Imaginea articolului Număr record de şomeri în UE: 25,3 milioane

Număr record de şomeri în UE: 25,3 milioane, cu 11,6% mai mulţi decât în martie 2011

Cea mai scăzută rată a şomajului, 4,5%, se înregistrează în Austria, iar cea mai ridicată, 25,1%, în Spania, se precizează într-un comunicat de vineri al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, în care sunt menţionate date din Buletinul trimestrial privind ocuparea forţei de muncă şi situaţia socială din UE.

Potrivit aceleiaşi surse, UE se află într-o perioadă de recesiune sau pe punctul de a intra în recesiune de la sfârşitul anului 2011, iar percepţia generală este că situaţia economică a atins nivelul cel mai scăzut în ultimii trei ani. În acest context, probabilitatea de a găsi un loc de muncă rămâne redusă în comparaţie cu anii anteriori crizei. Grecia şi Austria au înregistrat cel mai mare număr de ore lucrate de salariaţi cu normă întreagă în cursul primului trimestru al anului 2012, în timp ce Finlanda, Italia şi Irlanda au înregistrat cel mai scăzut număr.

"Disparităţile s-au adâncit din nou între cele mai performante state membre ale UE, pe de o parte, şi ţările «periferice», pe de altă parte. Există în prezent o diferenţă fără precedent de 20,6 puncte procentuale între cea mai scăzută rată a şomajului (Austria, care înregistrează 4,5%) şi cea mai ridicată rată a şomajului (Spania, care înregistrează 25,1%) din UE. Numărul şomerilor de lungă durată a crescut faţă de anul trecut în 15 state membre şi a atins valoarea de 10,7 milioane. Şomerii de lungă durată reprezintă în prezent 4,5% din populaţia activă (+ 0,4 puncte procentuale într-un an)", arată sursa citată.

Conform datelor din acelaşi buletin, şomajul în rândul tinerilor a atins un nivel dramatic - 22,5% în UE în iulie - deşi nu a continuat să crească în al doilea trimestru din 2012. Douăsprezece state membre au înregistrat rate ale şomajului de peste 25% şi numai trei ţări, Austria, Germania şi Olanda, şi-au menţinut o rată de sub 10%.

Disparităţile la nivelul UE sunt evidente şi în materie de creştere economică. Astfel, în rândul celor mai mari state membre, economia a continuat să se dezvolte în Germania, Franţa şi Polonia, în timp ce în Italia şi Regatul Unit s-a înregistrat o scădere economică. În al doilea trimestru din 2012, în Spania şi Portugalia activitatea economică şi ocuparea forţei de muncă au înregistrat pierderi drastice, se arată în comunicat.

Perspectivele sumbre pentru tineri reflectă creşterea riscurilor de şomaj de lungă durată şi de inactivitate pe termen lung, după cum reiese şi din creşterea numărului de tineri care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare. În prezent, Comisia Europeană depune eforturi intense pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor şi, mai târziu în acest an, va lansa două iniţiative: o propunere privind "garanţiile pentru tineret" al cărei scop este de a face în aşa fel încât în primele patru luni de la terminarea studiilor orice tânăr să obţină un loc de muncă, să îşi continue studiile sau să urmeze un curs de formare, şi o propunere de cadru de calitate pentru stagii, se mai arată în comunicat.

Pe lângă şomeri, în UE există aproximativ 8,6 milioane de lucrători cu fracţiune de normă subocupaţi, în principal femei, şi încă 10,9 milioane de persoane care se află într-o zonă "gri" situată între inactivitate şi şomaj, cum ar fi cei care au renunţat la căutarea unui loc de muncă, potrivit sursei citate.

Cifrele sunt îngrijorătoare şi în privinţa venitului brut disponibil al gospodăriilor, acesta scăzând în două treimi din ţările UE între 2009 şi 2011. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Grecia (15,7%), Irlanda (9%) şi Lituania, Spania, Cipru şi Ungaria (fiecare peste 4%), această involuţie fiind, potrivit CE, în contrast puternic cu situaţia observată în ţările nordice, Germania, Belgia, Slovenia şi Franţa, unde sistemele de protecţie socială şi pieţele forţei de muncă mai consolidate au permis continuarea creşterii veniturilor globale în timpul crizei. Cu toate acestea, criza a afectat segmente semnificative ale populaţiei şi a determinat o creştere a sărăciei şi în aceste ţări. După cum era de aşteptat, segmentul de populaţie din UE care se confruntă cu dificultăţi financiare este mai mare ca niciodată. Cetăţenii ţărilor afectate de cea mai mare scădere a veniturilor sunt, de asemenea, în general, cei mai susceptibili de a avea percepţii negative cu privire la situaţia lor socială, după cum indică Eurobarometrul privind climatul social, ediţia 2012, se mai precizează în comunicatul Reprezentanţei CE.

Totodată, potrivit CE, sărăcia în rândul copiilor devine o problemă pentru un număr din ce în ce mai mare de gospodării, din cauza veniturilor insuficiente ale părinţilor şi a sprijinului necorespunzător acordat gospodăriilor cu copii. Procentajul de copii expuşi riscului de sărăcie (după transferurile sociale) variază de la aproximativ 10% în Danemarca şi Finlanda, până la peste 20% în Spania, Grecia, Bulgaria, Portugalia, Italia, România, Letonia, Polonia, Lituania şi Luxemburg.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

  

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici