Numărul pacienţilor aflaţi sub tratament contra HIV a ajuns la 5,2 milioane

Aproximativ 5,2 milioane de persoane seropozitive urmau un tratament contra virusului HIV la sfârşitul anului 2009, potrivit celor mai recente informaţii făcute publice luni, la Viena, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la cea de-a 18-a conferinţă anuală internaţională despre SIDA.

241 afișări
Imaginea articolului Numărul pacienţilor aflaţi sub tratament contra HIV a ajuns la 5,2 milioane

Numărul pacienţilor aflaţi sub tratament contra HIV a ajuns la 5,2 milioane (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)

Potrivit OMS, numărul persoanelor care urmau un tratament, la sfârşitul anului 2008, era de patru milioane.

În 2009, alte 1,2 milioane de persoane au început să primească medicamente antiretrovirale, făcând ca numărul total al persoanelor seropozitive aflate sub tratament să ajungă la 5,2 milioane.

Tratamentul antiretroviral transformă maladia SIDA într-o simplă boală cronică. Tratamentul slăbeşte virusul, făcându-l să devină nedetectabil, însă fără a-l distruge niciodată definitiv: virusul HIV rămâne ascuns în anumite "rezervoare" în organism, iar cercetătorii nu au reuşit până în zilele noastre să găsească o modalitate de a-l face să dispară pentru totdeauna.

Noile directive ale OMS, publicate luni la Viena, recomandă începerea tratamentului antiretroviral mult mai devreme, folosind molecule mai puţin toxice.

În precedentele sale directive, care datează din 2006, OMS recomandă începerea tratamentului pentru orice pacient al cărui număr de celule CD4, ce definesc nivelul imunitar, scade sub valoarea de 200/ mililitru cub de sânge. Concentraţia considerată normală de celule CD4 este de 1.000-1.500/ mililitru cub de sânge.

"Toţi adulţii şi adolescenţii, inclusiv femeile însărcinate seropozitive, prezentând un nivel de CD4 de 350 de celule pe mililitru cub trebuie să înceapă un tratament antiretroviral, indiferent dacă prezintă sau nu simptome clinice", afirmă raportul OMS.

OMS a lansat această recomandare în noiembrie 2009, în ajunul Zilei mondiale anti-SIDA.

OMS sugerează, totodată, ca pacienţii ce prezintă simptome importante să înceapă tratamentul antiretroviral indiferent de numărul lor de CD4.

Potrivit estimărilor experţilor, plasarea sub tratament a tuturor pacienţilor având un nivel de 350 de celule CD4/ ml cub de sânge sau mai mic ar trebui "să crească cu 49% numărul persoanelor tratate", "să scadă cu 20% numărul deceselor până în 2015" şi să reducă în cele din urmă transmiterea virusului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici