Numărul poliţiştilor din stradă va fi mai mare la deschiderea noului an şcolar

Numărul poliţiştilor din stradă va fi mai mare, luni, cu aproape 2.900, aceştia urmând să fie prezenţi în apropierea şcolilor, unde vor fi festivităţile de începere a noului an şcolar.

102 afișări
Imaginea articolului Numărul poliţiştilor din stradă va fi mai mare la deschiderea noului an şcolar

Numărul poliţiştilor din stradă va fi mai mare la deschiderea noului an şcolar (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Poliţia Română suplimentează pentru deschiderea noului an şcolar cu aproape 2.900 numărul poliţiştilor care vor fi prezenţi în zonele din apropierea unităţilor de învăţământ, pentru a asigura buna desfăşurare a festivităţilor din prima zi de cursuri, precum şi siguranţa elevilor şi profesorilor.

Din cei aproape 2.900 de poliţişti care vor asigura ordinea şi siguranţa publică în apropierea şcolilor, 2.037 sunt de la ordine publică, 477 de la rutieră şi 365 alte forţe, a precizat, sâmbătă, Poliţia Română într-un comunicat de presă.

Şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, a cerut încă de la începutul anului şcolar fermitate în măsurile luate pentru protecţia copiilor.

În anul şcolar precedent, numărul infracţiunilor sesizate, precum şi al celor săvârşite de elevi a scăzut. Astfel, numărul infracţiunilor s-a redus cu 2,3 la sută faţă de anul şcolar 2009-2010, iar cel al infracţiunilor comise de elevi a scăzut cu 20,68 la sută. De asemenea, a fost redus numărul infracţiunilor de tâlhărie cu 51,39 la sută şi de vătămare corporală cu 17,86 la sută, a precizat sursa citată.

Şcolile vor avea în anul şcolar care începe în 12 septembrie un plan de măsuri de siguranţă, poliţiştii, jandarmii şi Inspectoratul Şcolar având atribuţii clare, pentru a asigura elevilor şi profesorilor siguranţa în şcoli şi în apropierea acestora.

Potrivit Planului, în anul şcolar 2011-2012 zona şcolilor va fi supravegheată de patrule de poliţie. Poliţiştii vor fi prezenţi zilnic în zona şcolilor şi vor interveni în cazul evenimentelor sesizate în incinta sau în apropierea unităţilor de învăţământ.

Astfel, poliţiştii vor interveni în cazul în care vor sesiza persoane şi grupurile care tulbură procesul de învăţământ, agresează cadrele didactice sau elevii ori distrug bunuri.

Echipaje ale Poliţiei Române vor verifica unităţile comerciale din zona şcolilor şi grădiniţelor, pentru a vedea dacă vând şi alte produse decât cele ce pot fi comercializate minorilor.

Pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar vor fi desemnaţi poliţişti care se vor ocupa de prevenirea şi combaterea fenomenului antisocial. Aceştia vor face parte din Comisia pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar, constituită conform Strategiei Ministerului Educaţiei.

De asemenea, poliţiştii de prevenire şi proximitate vor merge la orele de dirigenţie pentru a le explica elevilor cum să se protejeze sau să gestioneze eventualele conflicte în care sunt implicaţi. Aceştia vor participa şi la şedinţele comitetului de părinţi, precum şi la consiliile profesionale unde se discută despre prevenirea violenţei în şcoli şi în apropierea unităţilor de învăţământ.

În şcoli vor fi şi acţiuni de informare şi prevenire a abandonului şi absenteismului şcolar, în colaborare cu cadrele didactice, instituţiile guvernamentale şi organizaţiile nonguvernamentale care acţionează în domeniu, precum şi cu reprezentanţii mass-media.

Elevii, părinţii acestora şi cadrele didactice vor fi informaţi despre problemele privind delincvenţa juvenilă şi victimizarea elevilor, urmând să fie distribuite în şcoli pliante, broşuri, flyere, afişe şi ghiduri.

Şi agenţii de poliţie rutieră vor fi în stradă, în apropierea şcolilor aflate pe artere de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele la care elevii intră sau ies de la cursuri, precum şi în zona unităţilor de învăţământ situate pe drumuri intens circulate ori unde s-au produs accidente rutiere în care au fost implicaţi elevi.

Fiecare unitate de învăţământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei, asigurându-se, totodată, supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare a elevilor.

Echipajele de poliţie vor fi prezente zilnic în zona intrărilor în şcoli, la orele la care elevii intră sau ies de la cursuri. De asemenea, echipajele de poliţie vor patrula în zona şcolilor şi în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport care sunt frecventate de un număr mare de copii.

Şi în anul şcolar care începe în 12 septembrie vor fi patrule şcolare de circulaţie, pentru ca elevii să fie în siguranţă în zona unităţilor de învăţământ.

De asemenea, poliţiştii vor identifica şi inventaria toţi deţinătorii de maşini cu care transportă elevi şi îi vor instrui cu privire la obligaţiile ce le revin.

Totodată, vor fi intensificate acţiunile la "magazinele de vise" în care se comercializează substanţe de etnobotanice, amplasate în zona unităţilor de învăţământ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici