Care sunt alimente cu „calorii negative”

Unele alimente par să „iau” mai degrabă decât să ofere calorii, cel puţin conform unor definiţii mai puţin ştiinţifice.

10317 afișări
Imaginea articolului Care sunt alimente cu „calorii negative”

Care sunt alimente cu „calorii negative”

Există într-adevăr alimente care, consumate, ajută la slăbire? „În ceea ce priveşte aşa-numitele alimente cu calorii negative, s-a vorbit despre termogeneza indusă de dietă, dar din punct de vedere pur biochimic, lucrurile nu stau în totalitate aşa”, a declarat pentru dr. Jessica Falcone, biolog nutriţie la IRCCS Ospedale San. Activ.Raffaele Turro şi Prima Clinica RAF din Milano.

„Termogeneza indusă de dietă există, dar este responsabilă pentru aproximativ 10% din consumul total de energie. Alţi factori afectează mai ales consumul de energie, inclusiv sexul, vârsta şi starea metabolică a persoanei”, adaugă medicul.

Astfel, unele alimente (în principal de origine vegetală, bogate în apa şi în fibre) au atât de puţine calorii încat stimuleaza senzaţia de saţietate, fără a îngrăşa. „Alimente precum ţelina sau castravetele sunt cu siguranţă excelente ca parte a unei diete de slăbire, care totuşi trebuie să ofere şi toţi ceilalţi micro şi macronutrienţi necesari pentru buna funcţionare a organismului. Şi asta şi în scopul slăbirii De fapt, dacă ai un echili.bru în ceea ce priveşte nutrienţii esenţiali, sistemul metabolic funcţionează mai bine”.

Dar care sunt aşa-numitele alimente cu calorii negative? „După cum era de aşteptat, printre alimentele considerate de unii ca având calorii negative găsim legume precum ţelina şi castravetele, care au mai puţin de 20 de calorii la suta de grame şi sunt foarte bogate în apă şi fibre alimentare, precum şi în săruri minerale (în special potasiu şi magneziu).

Dar şi conopida, care are mai puţin de 30 de calorii la suta de grame, multe fibre şi un conţinut ridicat de vitamina C. Consumată crudă, în special, sau doar aburită, duce la mestecat mai mult, oferind organismului o mai mare senzaţie de saţietate. În plus, dacă este consumată crudă îşi păstrează intacte proprietăţile nutritive”.

Există şi unele băuturi precum cafeaua şi ceaiul. „Cafea şi ceaiul, dar şi cacao, conţin substanţe nervoase precum cofeina, teofilina şi teobromina, care pot ajuta la îmbunătăţirea metabolismului. Unele condimente, precum ardeiul, turmericul şi ardeiul iute nu numai că dau gust, fără a adăuga efectiv calorii, dar contribuie şi la buna funcţionare a metabolismului datorită unor cofactori care accelerează reacţiile metabolice.

Trebuie amintit că asta nu înseamnă că a urma o dietă bazată exclusiv pe alimente şi băuturi cu „calorii negative” duce la pierderea în greutate. Pentru ca metabolismul să funcţioneze corect, este necesar să se echilibreze nutrienţii pe care doar o dietă variată îi poate oferi”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici