O comisie a Camerei Deputaţilor va ancheta oportunitatea majorării preţurilor gazelor şi energiei

Comisia pentru Industrii a Camerei Deputaţilor va realiza o anchetă în sectorul energetic referitoare la oportunitatea majorării preţurilor gazelor naturale şi electricităţii în ultimii ani, modul de stabilire a tarifelor şi impactul pe care îl va avea înfiinţarea companiei energetice integrate.

20 afișări
Imaginea articolului O comisie a Camerei Deputaţilor va ancheta oportunitatea majorării preţurilor gazelor şi energiei

O comisie a Camerei Deputaţilor va ancheta oportunitatea majorării preţurilor gazelor şi energiei

Comisia de anchetă va începe lucrările luni, 30 iunie, şi are termen până la 27 septembrie pentru a depune în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor un raport cu propunerile, constatările şi concluziile analizei efectuate, potrivit unei Hotărâri aprobate pe 18 iunie de către deputaţi şi publicată vineri în Monitorul Oficial.

Potrivit hotărârii, comisia de anchetă va fi alcătuită din 22 de deputaţi şi va fi condusă de preşedintele Comisiei pentru Industrii, Iulian Iancu.

Obiectivele anchetei sunt verificarea oportunităţii majorării preţurilor gazelor naturale şi ale energiei electrice, modul de stabilire a preţurilor şi tarifelor în sectorul energetic, impactul pe care îl va avea înfiinţarea companiei energetice şi verificarea solicitărilor operatorilor economici din domeniu.

Contactat de MEDIAFAX, Iulian Iancu a declarat că reprezentanţii comisiei îşi propun să efectueze o analiză a preţurilor stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în ultimii ani.

"Comisia îşi propune să analizeze toţi factorii luaţi în considerare de ANRE în stabilirea preţurilor şi tarifelor, deciziile reglementatorului din ultimii ani care au condus la modificări importante ale preţurilor, dar şi ce măsuri trebuie luate pentru a plafona sau reduce această presiune a preţurilor asupra populaţiei", a spus Iancu.

El a adăugat că decizia de a efectua acestă anchetă a fost luată deoarece majoritatea creşterilor preţurilor la energie au fost concentrate cel mai mult pe segmentul consumatorilor casnici, astfel că tarifele plătite de populaţie au avut o creştere mai accentuată faţă de ceilalţi consumatori.

"Vrem să vedem care sunt explicaţiile autorităţii de reglementare din domeniu în legătură cu măsurile şi deciziile care au fost luate referitor la preţuri", a menţionat Iancu.

ANRE a anunţat, joi, că preţurile gazelor naturale furnizate populaţiei vor creşte de la 1 iulie cu până la 12,5%, iar tarifele la energia electrică pentru consumatorii casnici se vor majora cu 4,4%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici