O profesoară de pian din Belgia a deschis o fabrică de ciocolată în judeţul Gorj

O profesoară de pian din Belgia, care s-a stabilit în comuna Crasna, şi-a deschis o fabrică de ciocolată în judeţul Gorj, în cadrul căreia va folosi fructe de pădure culese din zonă, restul ingredientelor fiind aduse de la Bruxelles.

2506 afișări
Imaginea articolului O profesoară de pian din Belgia a deschis o fabrică de ciocolată în judeţul Gorj

O profesoară de pian din Belgia a deschis o fabrică de ciocolată în judeţul Gorj (Imagine: Shutterstock)

Marie Carels s-a stabilit în comuna Crasna, la peste 40 de kilometri distanţă de Târgu Jiu, unde şi-a construit în ultimii ani o locuinţă în stil rustic, din toamna anului trecut ea investind circa 150.000 de euro în fabrica de ciocolată.

Belgianca este căsătorită cu Boris Weyssow, care este profesor fizică la universităţi din Germania, Belgia şi România, el făcând naveta între Bruxelles, Munchen, Craiova, Timişoara şi Crasna, după cum spune soţia sa.

"Am venit în România cu mai mulţi ani în urmă, ne-am implicat în schimburi culturale, soţul meu are colegi care predau aici şi cu care suntem prieteni şi, aşa, am descoperit ce ţară frumoasă aveţi şi ce oameni primitori sunt pe aceste meleaguri. Ne-am decis să ne mutăm din Belgia şi am căutat prin anunţurile de mică publicitate o zonă unde să cumpărăm un teren pe care să ne reconstruim viaţa. E adevărat că soţul meu stă puţin aici, dar eu pur şi simplu sunt îndrăgostită de oamenii de aici, de sufletul lor, de clima de pe aceste meleaguri, de aproape tot ce există în România. La noi cerul e mai tot timpul cenuşiu, aici e tare frumos", spune belgianca.

Marie Carels afirmă că s-a decis să investească într-o fabrică de ciocolată chiar dacă era conştientă că va avea probleme birocratice. Timp de un an a alergat pe la diferitele instituţii ale statului român pentru a lua tot felul de aprobări şi pentru a funcţiona legal.

"În Germania mergi la un ghişeu şi în 30 de minute îţi rezolvi problema cu maşina. La voi am făcut turul Gorjului timp de o săptămână şi de-abia am rezolvat cu înmatricularea furgonetei cu care ne transportăm ciocolata. Dar acum s-au rezolvat toate, nu mai sunt probleme, putem lucra în linişte", declară profesoara de muzică.

Carels a angajat cinci localnici pe care i-a "şcolit" în tainele producerii ciocolatei, mâna sa dreaptă fiind un fost mecanic de la Uzina Mecanică Sadu şi de la Parcul Industrial Sadu. Ion Popescu spune că a trebuit doar să fie atent la sfaturile pe care le-a primit pentru că meseria a învăţat-o la locul de muncă.

"Nu e nicio greutate, deşi de la mecanică la ciocolatier e o diferenţă. Nu mă gândeam să lucrez vreodată într-un astfel de domeniu, dar am avut şansa şi acum îmi fac treaba cu mare plăcere. Condiţiile de lucru sunt excelente, iar faptul că patroana noastră a învăţat limba română ne scuteşte de eventuale neînţelegeri",spune Popescu.

Maria Carels se declară mulţumită de angajaţii pe care îi are şi de rezultatele muncii lor, pralinele şi ciocolatele produse la Crasna fiind comercializate, deocamdată, la un magazin deschis la Târgu Jiu de fabrica de ciocolată a belgiencei.

Preţul unui kilogram de ciocolată, indiferent că este vorba de figurine de iepuraşi sau păsări ori de ouă de Paşti, este de 100 lei.

"Mai căutăm şi un agent de marketing şi sper să ne dezvoltăm pentru că avem produse de cea mai bună calitate. Aducem materiile prime doar de la Bruxelles, unde le găsim la preţuri mult mai mici decât cele din România, şi producem produse finite la preţuri mai mici decât cele din Belgia. Pentru început, sunt mulţumită de ceea ce facem aici şi avem în plan să ne dezvoltăm pe parcurs", afirmă Carels.

Fabrica de ciocolată foloseşte însă şi materii prime care există în plan local, Maria Carels menţionând că utilizează lapte şi smântână colectate la Târgu Jiu, de la localnici achiziţionând fructe din gospodării, dar şi fructe de pădure.

"Zona este foarte bogată în zmeură, mure, afine, cireşe, vişine, nuci. Toate se găsesc din belşug şi nu erau valorificate până acum. Aţi mâncat ciocolată cu gutui? Noi producem aici şi aşa ceva!", spune, entuziasmată, Maria Carels, care, pentru viitor are în plan şi deschiderea unei fabrici prin care să conserve fructele de pădure.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici