O şcoală din Dolj, acuzată că a inventat elevi pentru a păstra posturile de director şi secretar | VIDEO

Este anchetă la Şcoala „Damian” din comuna Sadova, judeţul Dolj, după ce 24 de cadre didactice de la altă instituţie de învăţământ au depus o plângere, reclamând că circa 27 de copii au fost înscrişi fictiv în catalog şi în sistemul informatic pentru a fi păstrate posturile de director şi secretar.

1672 afișări

Reclamaţia a fost făcută de dascălii Şcolii Gimnaziale Sadova în anul şcolar 2017-2018, iar potrivit liderului de sindicat din această şcoală, conducerea Şcolii „Damian” ar fi inventat elevi pentru a nu-şi pierde personalitatea juridică, dar şi pentru a primi mai mulţi bani de la stat.

Cristina Gîrd, liderul de sindicat din Şcoala Gimnazială Sadova, a declarat corespondentului MEDIAFAX că aproximativ 27 de copii au fost înscrişi fictiv atât în cataloagele Şcolii „Damian”, cât şi în cele ale grădiniţei arondate acesteia.

„Ei au descoperit că nu le ajung copiii. Ca să aibă personalitate juridică, trebuie să aibă minim 300 de copii. Le mai trebuiau vreo 30 de copii. Aici intervine inventatul. De exemplu, era o fetiţă care venea la grădiniţa Sadova, care a trecut tot în subordinea şcolii Damian, iar în sistemul informatic ea figura de două ori: o dată cu CNP bun la Grădiniţa „Damian” şi o dată cu CNP schimbat la grădiniţa unde venea. Avea CNP cu zero, asta însemnând că acel copil nu are acte sau că sunt nişte probleme. Mai este un alt caz, al unor gemeni. Unul era trecut la o grădiniţă, altul era la alta, deşi părinţii au dat şi declaraţii că ei n-au făcut cerere să-i înscrie şi nici nu i-au adus la grădiniţă. Exemplele continuă până pe la 27 de cazuri. Şcoala unde lucrez eu a pierdut, din această cauză, undeva la 200 de copii. Dacă scădem toţi copiii pe care i-au luat, ei ar avea pe la o sută şi ceva de copii. N-au copii de personalitate juridică. Dar această personalitate juridică a generat post pentru doamna director, pentru domnul secretar şi tot aşa”, a declarat Cristina Gîrd.

Aceasta a mai spus că instituţia pe care o reprezintă a pierdut mai multe posturi, în ultimii ani, după ce numărul de copii a scăzut din cauza şcolii concurente din localitate. Aceasta acuză autorităţile locale că sunt părtaşe la aceste nereguli.

„Totul s-a făcut cu aprobarea primarului şi a Consiliului Local. Vă daţi seama, din Damian e domnul primar. Unde bate pentru voturi? În 2011 au luat prima grădiniţă. Primele sesizări le-am făcut în 2017. (…) Ştiţi cum funcţionează învăţământul, cu costuri standard per elev. Iar în momentul în care iei de la o şcoală nişte elevi, se creează deficit bugetar. Ca să nu mai spun că şi catedrele dispar, că se împart în două.(…) S-au pierdut posturi la şcoala noastră şi în fiecare an va fi aşa”, a mai spus Gîrd.

În replică, primarul comunei Sadova, Eugen Safta, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că a decis să menţină şi cea de-a doua şcoală cu personalitate juridică pentru că la „Damian” rezultatele şcolare ar fi mult mai bune şi totul s-a făcut legal.

„Din punctul acesta de vedere, al CNP-urilor, au fost făcute verificări de către Inspectoratul Şcolar şi de către Poliţia Bechet şi, din câte ştiu eu, nu au existat astfel de probleme.(…) Locaţiile sunt aceleaşi ca şi înainte, dar fiind tăvălugul prea mare pentru un director să se deplaseze în şase locuri să urmărească activitatea şi calitatea actului de învăţământ şi ce se întâmplă din punct de vedere administrativ, e foarte greu. Mai ales când faci naveta. Şi atunci, ca să se poată ocupa mai bine şi de elevi şi de problemele administrative, am zis să fie doi directori. (…) Am solicitat asta datorită faptului că la Şcoala „Damian” sunt performanţele mult mai mari decât la Şcoala Sadova. Aşa s-a hotărât în Consiliu, aşa mi-au cerut şi cadrele didactice atunci”, a spus Safta.

Poliţiştii doljeni şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj fac cercetări în acest caz, fiind ridicate mai multe documente de la şcoala unde există acuzaţii că s-a fi „inventat” elevi pentru a/şi păstra personalitatea juridică.

„Pe rolul Parchetului a fost înregistrat un dosar în care se fac cercetări pentru fals, uz de fals, obţinere ilegală de fonduri şi deturnare de fonduri. A fost depusă o plângere semnată de 24 de cadre didactice”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Magda Bădescu, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj spun că aşteaptă rezultatul anchetei pentru a putea trage o concluzie şi afirmă că responsabilitatea încărcării datelor în sistemul informatic aparţine comisiei constituite la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici