O singură cotă de atenţie depăşită pe râul Bârzava în Timiş, celelalte ape sunt în scădere

O singură cotă de atenţie este depăşită, pe râul Bârzava, în zona localităţii Gătaia, din judeţul Timiş, după ce a plouat aproape cinci ore în continuu, însă cotele râurilor Timiş şi Moraviţa au început să scadă, a declarat, sâmbătă, directorul Direcţiei Apelor Române Banat, Titu Bojin.

491 afișări
Imaginea articolului O singură cotă de atenţie depăşită pe râul Bârzava în Timiş, celelalte ape sunt în scădere

O singură cotă de atenţie depăşită pe râul Bârzava în Timiş, celelalte ape sunt în scădere (Sursa: www.inhga.ro)

"Avem o creştere mică de doi centimetri la Gătaia, pe râul Bârzava, dar suntem în faza întâi, după faza de atenţionare. Timişul a început să scadă, la fel şi apa în zona Moraviţa. În Timişoara a plouat cel mai mult, în jur de 19 zile, la Oraviţa circa 10 litri pe metru pătrat. Nu avem de ce să ne îngrijorăm, pentru că în zonele de munte şi de deal nu a plouat aşa de mult", a spus Titu Bojin, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit lui Bojin, avertizarea de cod galben se menţine până la ora 20.00, iar autorităţile vor rămâne în gardă pentru a supraveghea posibilele creşteri ale cotelor, pe râurile din Banat.

"Suntem în gardă şi respectăm avertizarea de cod galben, până la ora 20.00, probabil vom rămâne şi la noapte pe poziţii pentru a supraveghea ceea ce se întâmplă, dar asta şi în funcţie de ceea ce se va întâmpla mai spre după-amiază din punctul de vedere al ploilor", a mai spus Bojin.

În zona Gătaia, unde este depăşită cota de atenţie pentru inundaţii, au mai avut loc inundaţii în primăvara anului 2005, când mai multe gospodării au fost evacuate.

Autorităţile din judeţul Timiş au fost avertizate, vineri, asupra faptului că atenţionarea cu cod galben referitoare la creşterile debitelor râurilor Timiş, Bârzava şi Moraviţa până la depăşirea cotelor de atenţie se prelungeşte până duminică dimineaţă, date fiind ploile prognozate.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR), avertizarea de miercuri ce viza râurile Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna şi afluenţii acestora - valabilă de miercuri după-amiază şi până joi seară şi care prognoza creşteri "importante" de debite şi posibila depăşire a cotelor de atenţie - s-a prelungit într-o primă fază până vineri la prânz doar în Timiş. Date fiind ploile prognozate de meteorologi, specialiştii ANAR au dispus, vineri, prelungirea şi extinderea avertizării cu cod galben până duminică dimineaţă.

Prelungirea avertizării vizează creşteri de debite şi niveluri pe râurile din Banat şi Crişana.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici