O sută de ieşeni au refuzat cardul de sănătate întrucât datele personale le-ar fi puse în pericol

Aproximativ o sută de ieşeni au refuzat cardul de sănătate pe motiv că datele personale le-ar putea fi puse în pericol în momentul utilizării acestuia, în timp ce reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi spun că nu există niciun risc cu privire la datele personale ale asiguraţilor.

86 afișări
Imaginea articolului O sută de ieşeni au refuzat cardul de sănătate întrucât datele personale le-ar fi puse în pericol

O sută de ieşeni au refuzat cardul de sănătate întrucât datele personale le-ar fi puse în pericol (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

Potrivit informaţiilor oferite de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi, cardul de sănătate a fost refuzat de aproximativ o sută de persoane din judeţ, care au invocat că datele personale le-ar putea fi puse în pericol şi utilizate fără acceptul lor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţii CJAS Iaşi au declarat, însă, că nu există niciun risc cu privire la datele personale ale asiguraţilor, în condiţiile în care pe card apar doar numele persoanei asigurate şi un număr de identificare.

”Asiguraţii nu au invocat motive anume, cum am văzut că s-a întâmplat în alte judeţe în care cardul a fost respins din raţiuni religioase. Câţiva asiguraţi, mai puţin de o sută, au precizat că datele personale le-ar fi în pericol, aspect neadevărat din moment ce pe document apar doar numele asiguratului şi numărul de identificare. Cardul este un proiect strategic şi sănătos al CNAS care va pune o barieră în faţa serviciile medicale neefectuate sau pentru cele raportate ilegal”, a spus Robert Dâncă, preşedintele CJAS Iaşi.

El a precizat că 408.000 de ieşeni au primit prin poştă cardul de sănătate, restul, până la 460.000, trebuind să îl ridice de la CJAS.

Cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu pentru asiguraţi din 1 mai.

Activarea cardului de sănătate va putea fi făcută la orice furnizor de servicii medicale, mai puţin de farmacist. Operaţiunea de activare durează maxim 30 de secunde şi constă în înlocuirea PIN-ului cardului (0000) cu un cod din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie să îl divulge. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem.

Cardul, odată activat, va fi folosit de câte ori asiguratul merge la medic sau la farmacie, iar PIN-ul va fi introdus de asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical, pentru validarea şi apoi decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

Pentru serviciile medicale de urgenţă nu este necesară utilizarea cardului de sănătate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

Persoanele care refuză cardul naţional de sănătate, din motive religioase sau de conştiinţă, vor prezenta, din 1 mai, o adeverinţă de asigurat, cu valabilitate de trei luni, atunci când beneficiază de asistenţă medicală, medicamente sau dispozitive medicale, potrivit proiectului Contractului cadru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici