O ţară bine conectată. Circa 85% dintre gospodăriile din România au acces la Internet în 2023

Ponderea gospodăriilor din România care au acces la internet a crescut în 2023 cu 3,6 puncte procentuale, la 85,7% din total, iar 92,5% dintre persoanele de 16-74 ani au folosit vreodată internetul, procent de asemenea în creştere, cu 2,8 puncte, arată datele publicate vineri de INS, notează zf.ro.

104 afișări
Imaginea articolului O ţară bine conectată. Circa 85% dintre gospodăriile din România au acces la Internet în 2023

O ţară bine conectată. Circa 85% dintre gospodăriile din România au acces la Internet în 2023

Din numărul total, 96,4% au utilizat internetul în ultimele 3 luni.

Ponderile diferă însă între zona urbană şi cea rurală, 90% dintre gospodăriile de la oraş fiind conectate la retea, fată de 80% dintre cele de la sat.

Cel mai ridicat grad de accesibilitate este în zona Bucureşti-Ilfov (92,9% gospodării), urmată de regiunile Nord-Vest (89,1%) şi Vest (87,7%).

Cele mai mici ponderi sunt înregistrate de regiunile Sud-Est (81,7%) şi Sud-Muntenia (82,9%).

După frecvenţa folosirii internetului, dintre persoanele de 16-74 ani care au utilizat internetul în ultimele 3 luni, 70% au accesat de mai multe ori pe zi, iar 22% o dată pe zi sau aproape în fiecare zi.

Raportat la persoane, cea mai mare rată de utilziare este în regiunea Bucureşti-Ilfov, de 97%, urmată de regiunea Vest cu 96%. La polul opus se află regiunea Sud-Est cu 88,7%.

Ponderile descresc odată cu înaintarea în vârstă, de la aproape 99% pe categoria 16-34 ani la doar 81% în rândul celor peste 55 de ani.

Numărul de persoane din gospodării constituie un factor de influenţă important, în ceea ce priveşte conectarea la internet. Faţă de anul 2022, s-a constatat o creştere a ponderii gospodăriilor cu acces la internet în rândul gospodăriilor formate dintr-o singură persoană cu 8,4 puncte procentuale, a celor formate din două persoane cu 2,5 puncte procentuale, iar în rândul celor formate din 3 sau mai multe persoane cu 1,3 puncte procentuale.

La nivelul UE, în 2022, media de utilizare a Internetului a fost de 91,1%. Dintre cele 27 de state membre, în 15 ţări ponderea a depăşit media, cel mai mare grad de utilizare fiind în Luxemburg (98,4%), iar cel mai mic în Croaţia (82,9%). În România ponderea era de 88,9%, sub media UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
internet,
ins,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici