O treime dintre angajaţii DCG nu au participat anul trecut la acţiuni de control

O treime dintre angajaţii fostului Departament de Control al Guvernului (DCG) nu au participat anul trecut la acţiuni de control şi nimeni nu a urmărit să fie pusă în aplicare vreo măsură reţinută prin rapoartele întocmite, deşi exista această obligaţie, potrivit unei analize a SGG.

24 afișări
Imaginea articolului O treime dintre angajaţii DCG nu au participat anul trecut la acţiuni de control

O treime dintre angajaţii DCG nu au participat anul trecut la acţiuni de control

Decizia de desfiinţare a Departamentului de Control al Guvernului şi, ulterior, de introducere a noii legislaţii privind statutul noilor membri ai Corpului de Control al premierului a fost luată după analizarea activităţii acestuia, în urma căreia s-a constat, potrivit sursei citate, existenţa unor deficienţe şi nereguli majore şi lipsă de eficienţă.

Astfel, din totalul salariaţilor fostului Departament de Control al Guvernului, numai un număr de 47 persoane au participat la realizarea de controale efectiv, ceea ce reprezintă un procent de 66,20% din totalul salariaţilor de la DCG, un număr de 23 nefiind în nicio modalitate cuprinşi în această analiză.

În anul 2008 a fost încheiat un contract de asistenţă juridică cu un cabinet de avocatură, în valoare de 60.000 lei, pentru "acordarea de asistenţă juridică la solicitarea Departamentului de Control al Guvernului în ceea ce priveşte aplicarea corectă a dispoziţiilor legale în toate domeniile de activitate pe care departamentul le are, conform legii", în condiţiile în care din 69 de angajaţi, un număr de 22 erau absolvenţi ai Facultăţii de drept, iar salariile acestora erau cu 50% mai mari decât ale celorlaţi care îndeplineau aceleaşi condiţii.

Numărul de controale în medie pe 2008, raportat la numărul de salariaţi ai fostului DCG, era de sub două controale pe an, pentru care au primit salariile majorate cu 50%.

Secretarul general al Guvernului a semnat, marţi, ordine de încetare a raportului de muncă distribuite angajaţilor Corpului de Control al premierului, documente în care se precizează că aceştia nu se încadrează în prevederile care permit menţinerea în funcţie în raport cu numărul de posturi şi de încrederea premierului.

Angajaţii sunt informaţi că nu se încadrează în prevederile articolului VII aliniatul 16 din Ordonanţa de Urgenţă 3/2009 şi că li se acordă un preaviz de 15 zile lucrătoare.

"Pe data expirării preavizului, raportul de muncă încetează", se spune în document.

Angajaţii mai sunt informaţi că pot contesta ordinul în termen de 30 de zile de la comunicare, la Tribunalul municipiului Bucureşti.

Secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu, a declarat agenţiei MEDIAFAX că ordinele de încetare a raportului de muncă semnate pentru angajaţii Corpului de Control al primului-ministru au fost puse în aplicare la decizia premierului Emil Boc, luată pe baza unei analize anterioare, doar 7 dintr-un total de 68 salariaţi primind votul de încredere al primului-ministru.

Departamentul de Control al Guvernului a fost reorganizat în Corp de Control printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată de Executiv, în care se arată că personalul va fi preluat pe baza numărului de posturi, a "bunului său renume" şi a încrederii premierului, cu un angajament de loialitate, iar angajaţii care nu se vor încadra în aceste prevederi urmând să fie concediaţi.

Printre aceste persoane se numără Emanoil Neguţ, fostul şef al Departamentului de Control în Guvernul Tăriceanu, Mihaela Petrescu, fost director general în DCG, Gheorghe Rusu, care a lucrat şi în postul de comisar general al Gărzii de Mediu, şi Marius Gogescu, detaşat pentru o perioadă la conducerea Agenţiei Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice.

Citeşte şi

Loialitatea faţă de prim-ministrul Boc, un imperativ legal

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici