Obicei al urşilor să coboare în localităţi din centrul ţării. 18 apeluri la 112, primite în decurs de trei zile, într-un singur judeţ

De sâmbătă până marţi dimineaţa, în Harghita au fost înregistrate 18 apeluri la 112 pentru îndepărtarea unor urşi din localităţile Băile Tuşnad, Miercurea Ciuc, Voşlăbeni, Şicasău şi Izvoru Mureşului.

224 afișări
Imaginea articolului Obicei al urşilor să coboare în localităţi din centrul ţării. 18 apeluri la 112, primite în decurs de trei zile, într-un singur judeţ

18 apeluri pentru îndepărtarea urşilor, primite în trei zile

Potrivit jandarmilor din Harghita, cele mai multe solicitări pentru îndepărtarea urşilor din apropierea zonelor locuite au fost înregistrate sâmbătă, respectiv opt, marea lor majoritate din staţiunea Băile Tuşnad.

Primul apel a fost făcut din comuna Voşlăbeni, un bărbat reclamând faptul că în curtea casei sale se află un urs. La sosirea patrulei, ursul plecase. A urmat un apel din satul Şicasău, de unde a fost alungat un urs din apropierea unei case de către o patrulă de ordine publică, formată din jandarm şi poliţist.

Tot sâmbătă, a fost semnalată prezenţa unui urs în cartierul Şumuleu din municipiul Miercurea Ciuc. La sosirea echipajului de jandarmerie, ursul părăsise locul unde fusese semnalat iniţial, dar a fost găsit în apropiere şi a fost îndepărtat spre pădure.

Au urmat un număr de cinci apeluri făcute din Băile Tuşnad. În toate cazurile a fost semnalată prezenţa unor urşi pe străzile din localitate, iar echipajele care au ajuns la faţa locului i-au îndepărtat.

Duminică, o femeie din Băile Tuşnad a semnalat faptul că o ursoaică cu pui se află în bucătăria unei pensiuni din staţiune. Un echipaj de jandarmerie a ajuns în scurt timp pe strada Oltului şi a îndepărtat ursoaica şi puii acesteia în pădure.

La doar câteva ore distanţă, o altă ursoaică cu pui a fost scoasă dintr-o altă pensiune. Jandarmii susţin că din cele relatate de către apelanţi urşii se aflau în căutare de hrană, provocând pagube materiale.

Ultimul apel de duminică a fost făcut de un bărbat, care semnala prezenţa unui urs tot în Băile Tuşnad, dar animalul sălbatic nu a mai fost găsit acolo de către echipajul de jandarmerie.

Ziua de luni a debutat la ora 00.10, cu un apel din Băile Tuşnad, şi s-a încheiat la ora ultimului apel făcut din Izvoru Mureşului, respectiv la 23.20.

Primele 5 apeluri au fost făcute din diferite zone ale staţiunii Băile Tuşnad, fiind necesară intervenţia efectivă a echipajelor de jandarmerie în 3 cazuri. Într-un singur caz, un urs a încercat să intre într-un local din staţiune, în celelalte situaţii urşii fiind pe străzi în căutare de hrană. De fiecare dată, urşii au fost alungaţi în pădure.

Ultimul apel de luni, făcut din Izvoru Mureşului, semnala prezenţa unui urs în apropierea unei case, dar echipajul de poliţie nu a găsit ursul acolo.

Al 18-lea apel a fost făcut în noaptea de luni spre marţi din Băile Tuşnad şi a fost făcut de către o femeie care solicita sprijin pentru a ajunge la locul de cazare, pe stradă fiind prezent un urs de mari dimensiuni. Patrula de jandarmerie a condus în siguranţă grupul de turişti la locul de cazare şi a alungat ursul în pădure.

„În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu, alături de care colaborăm, nefiind înregistrate alte evenimente”, au mai transmis jandarmii din Harghita.

 

Ministrul Mediului caută soluţii pentru problema urşilor agresivi. Consultaţii cu primarii, vânătorii şi fermierii, în Ţinutul Secuiesc

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, propune modificarea legislaţiei astfel încât vânătorii să poate interveni, prin sedarea sau împuşcarea animalelor, la cel mult 24 de ore de la atacul urşilor.

„Am iniţiat o serie de consultări cu privire la atacurile de urşi din ultimele zile în Ţinutul Secuiesc cu toate organizaţiile şi instituţiile direct implicate în această zonă pentru a discuta despre modificarea legislaţiei care ar da posibilitatea autorităţilor locale – ca prin sedare sau împuşcare - să poată să intervină în maximum 24 de ore de la sesizarea unui atac”, a scris Tanczos Barna, pe Facebook.

 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
jandarmi,
urşi,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici