Cele două observatoare de urşi amplasate pe Valea Timişului din judeţul Braşov aparţin Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt şi au fost deschise publicului din anul 2013, iar acum s-a ajuns ca vizitele la acestea să fie deja programate pe câteva săptămâni de acum înainte, în special în sezonul cald, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Directorul Regiei, Dan Olteanu, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că vizitele la aceste observatoare, unde sunt amplasate şi hrănitorile pentru animalele sălbatice, se pot face numai după lăsarea serii, sub supravegherea personalului Regiei.
Activitatea s-a dovedit profitabilă, deoarece fiecare turist care vrea să aibă parte de o asemenea experienţă trebuie să plătească o taxă de 25 de euro.
Astfel, potrivit lui Dan Olteanu, în prima jumătate a acestui an, 270 de persoane au trecut pragul observatoarelor, fiind colectată în total suma de 6.750 de euro, adică peste 30.000 de lei.
”Avem periodic turişti care vor să vadă urşii în mediul lor natural. Vizita la aceste observatoare se face pe înserat, iar turiştii sunt însoţiţi de personalul Regiei. De asemenea, deplasarea se face până în apropiere de acestea cu maşina, dar numai cu maşina regiei, astfel ca animalele să nu se sperie. În general, turiştii stau la observator câte două sau trei ore, pentru că nu părăsesc observatorul decât atunci când suntem siguri că nu există niciun pericol. Pe lângă urşi, pot fi observaţi şi lupi sau vulpi, care vin în aceste locuri special amenajate pentru a se hrăni”, a afirmat Dan Olteanu.
Potrivit acestuia, în zona Timişul de Sus – Piatra Mare este cea mai mare concentrare de urşi de pe Valea Prahovei, peste 80 de urşi, de patru ori mai mult faţă de cât ar fi normal.
Dan Olteanu a mai spus faptul că prin amenajarea acestor observatoare în zonele unde sunt hrănitori pentru animale se doreşte şi scoaterea urşilor din oraş.