„Ochii pe mine!” Dr. Radu Vătăşescu: „Cu cât reuşim mai repede să ne imunizăm, cu atât vom scăpa de noi valuri ale pandemiei”

  • Radu Vătăşescu: ,,Cei care au făcut infecţia să facă vaccinul într-un interval de 90 de zile, eventual ghidat de nivelul anticorpilor.”
  • Radu Vătăşescu: ,,Cred că este mult mai puţin riscant să deschizi şcolile şi mult mai bine pentru viitorul naţiei, decât să deschizi neapărat restaurantele.”
  • Radu Vătăşescu: ,,Ar merita introdusă o formă în care să poţi verifica dacă o persoană este vaccinată. În felul ăsta, acea persoană să beneficieze de toate libertăţile de călătorie.”
798 afișări
Imaginea articolului „Ochii pe mine!” Dr. Radu Vătăşescu: „Cu cât reuşim mai repede să ne imunizăm, cu atât vom scăpa de noi valuri ale pandemiei”

„Ochii pe mine!” Dr. Radu Vătăşescu: „Cu cât reuşim mai repede să ne imunizăm, cu atât vom scăpa de noi valuri ale pandemiei”

Radu Vătăşescu, medic primar cardiologie, a fost invitat joi seara, în prima parte a emisiunii „Ochii pe mine!” cu Vlad Craioveanu, de la Aleph News.

Dr. Vătăşeşcu îţi vorbeşte despre provocările pe care le-a avut în perioada Covid-19, dar şi despre cât de mult a influenţat apariţia pandemiei tratarea pacienţilor cu boli de inimă.

Radu Vătăşescu: ,,Nu e foarte productiv să mă vaccinez acum când sunt protejat”

Invitatul lui Vlad Craioveanu se numără printre medicii care nu s-au vaccinat. Nu pentru că nu ar avea ceva reticenţe la vaccin, ci pentru că are încă anticorpi după ce a trecut  prin Covid-19. Medicul cardiolog îţi spune când este indicat să faci vaccinul după ce ai trecut printr-o infectare cu virusul SARS-CoV-2.

 „Mă monitorizez şi cu prima ocazie în care anticorpii vor fi sub nivelul considerat de siguranţă, îmi voi face vaccinul cât şi rapelul. (…) Cei care au făcut infecţia să facă vaccinul într-un interval de 90 de zile, eventual ghidat de nivelul anticorpilor. Din acest motiv, nu m-am vaccinat, ţinând cont că este o oarecare penurie de vaccinuri. Nu e foarte productiv să mă vaccinez acum când sunt protejat, în timp ce alţii să nu beneficieze de vaccin.”

R. Vătăşescu: ,,Cei mai fragili sunt pacienţi cu insuficienţă cardiacă”

Dr.Radu Vătăşescu îţi spune şi impactul pe care îl are Covid-19 aupra inimii şi, în general, asupra celor care suferă de boli cardiace. Invitatul lui Vlad Craioveanu precizează însă că, în cazul Covid-19 nu există niciodată garanţii. Indiferent de vârstă şi de bolile asociate. Aşa că, medicul cardiolog îţi dă un  sfat cât se poate de franc şi de realist.

,,În general, cu cât boala cardiovasculară de bază este mai severă, cu cât rezerva de funcţie a inimii este mai afectată, cu atât pacienţii sunt mai la risc. Nu neapărat din pricina bolii în sine, ci din cauza faptului că o boală infecţioasă supraadăugată suprasolicită nişte reserve limitate. Astfel, dacă vreţi, cei mai fragili sunt pacienţi cu insuficienţă cardiacă avansată din diverse cauze.”

Dr.Radu Vătăşescu: ,,Dacă poţi să nu faci boala asta, este bine să nu o faci!”

,,Nu există garanţii, nu înseamnă că dacă ai 30 de ani nu poţi să păţeşti nimic. Este o boală despre care ştim destul de puţin, în ciuda unui an de evoluţie. Încă învăţăm despre ea. Şi, da, vârstnicii sunt mai expuşi. Dar, în general, dacă poţi să nu faci boala asta, este bine să nu o faci.”

Dr. Radu Vătăşescu: ,,Cine nu respectă acele reguli, trebuie să suporte şi nişte consecinţe!”

Vorbim cu dr.Radu Vătăşescu şi despre o eventuală condiţionare a ieşirii din ţară de certificatul de vaccinare. Un subiect care, de astfel, a suscitat controverse în spaţiul public.

 ,,Nu pot să dau pronosticuri, dar dacă mă întrebaţi, aşa ca o părere personală, cred că atunci când este vorba de o problemă de sănătate publică care-i afectează pe ceilalţi, atunci nişte lucruri trebuie făcute obligatorii. Iar cine nu respectă acele reguli, trebuie să suporte şi nişte consecinţe. Da, cred că ar merita introdusă o formă în care să poţi verifica dacă o persoană este vaccinată şi în felul ăsta acea persoană să beneficieze de toate libertăţile de călătorie.”

Dr.Radu Vătăşescu, despre redeschiderea restaurantelor: ,,Cred că este mult mai puţin riscant să deschizi şcolile!”

 ,,Nu vreau să fac politică, dar cred că meritam un pic de prudenţă, în contextul în care a apărut o tulpină mult mai infecţioasă. (…) Dacă mă întrebaţi, cred că este mult mai puţin riscant să deschizi şcolile şi mult mai bine pentru viitorul naţiei, decât să deschizi neapărat restaurantele.”

Care sunt previziunile Dr.Radu Vătăşescu pentru următoarea perioadă şi cât de important este să vaccinăm cât mai mulţi oameni într-un timp cât mai scurt? 

 ,,Cu cât reuşim mai repede să ne imunizăm ca să nu dăm timp acestui virus să sufere mutaţii, cu atât mai repede vom scăpa de noi valuri ale pandemiei sau alte pandemii, cum ne zic unii”, conchide medicul cardiolog.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici