„Ochii pe mine!”. Raed Arafat: „Suntem dependenţi de numărul dozelor care se primesc. Clar că trebuie să grăbim procesul de vaccinare!”

  • R. Arafat, despre numărul persoanelor vaccinate: „Este creştere, zilnic avem o creştere în numărul persoanelor şi deja am depăşit un sfert de milion de persoane vaccinate”
  • Raed Arafat: „Profesorii au intrat deja în faza în care se pot vaccina, astfel încât o parte importantă să se vaccineze, cel puţin cu prima doză, până la deschiderea şcolilor”
  • Raed Arafat: „Nu are cum să fie un număr mare de cazuri, chiar dacă nu e testat, nu e depistat, fără să vină cu creştere la terapie intensivă, creştere la nivelul cazurilor internate”
732 afișări

Raed Arafat, secretar de stat în MAI şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, îţi spune în emisiunea ,,Ochii pe mine!” care sunt şansele redeschiderii restaurantelor, a şcolilor şi a locurilor de joacă. Reamintim că, în Bucureşti, rata infectărilor a scăzut sub nivelul de 3 la mie.

„Dacă vineri (n.r. – 22.01.2021) această scădere rămâne consistentă, înseamnă că se va întruni Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiul Bucureşti şi va stabili intrarea în scenariul galben care este cel între 1,5 şi 3 la mie. Asta înseamnă că restaurantele, cinematografele, cafenelele şi teatrele vor putea să funcţioneze cu capacitate de 30%”, explică Raed Arafat.

Secretarul de stat nu are însă doar veşti încurajatoare. El susţine că, în funcţie de numărul infectărilor, ne putem întoarce oricând la scenariul roşu de aplicare a măsurilor. Tocmai de aceea, îi sfătuieşte pe oameni să respecte în continuare portul măştii şi distanţarea.

„Dacă acum suntem în scădere se va intra în scenariul galben, dacă ajungem la verde, în verde, dar dacă ne întoarcem la roşu şi rămâne 48 de ore roşu şi vedem că este o situaţie în creştere a numărului infecţiilor, atunci da, se va întoarce la o aplicare a prevederilor scenariului se întoarcem la aplicarea scenariul roşu. Asta s-a întâmplat şi în alte ţări şi se întâmplă la noi.”

R. Arafat: „Suntem de la 10.000 suntem la aproape 30.000 de persoane vaccinare”

În legătură cu mult visata imunitate în masă, Raed Arafat susţine că  ,,suntem dependenţi de numărul dozelor care se primesc.” Invitatul lui Vlad Craioveanu îţi spune câte persoane s-au vaccinat până în prezent.

Este creştere, zilnic avem o creştere în numărul persoanelor şi deja am depăşit un sfert de milion de persoane vaccinate. Între început şi între ieri, de exemplu, suntem de la 10.000 suntem la aproape 30.000 de persoane vaccinare.”

 

R.Arafat: „Profesorii au intrat deja în faza în care se pot vaccina!”

Raed Arafat vorbeşte şi despre vaccinarea profesorilor şi începerea şcolilor. Rămâne valabilă data de 8 februarie pentru revenirea elevilor la o şcoală normală? Depinde începerea şcolii de numărul cadrelor didactice vaccinate?

Cel puţin, pentru şcoli ultima analiză se va face la începutul lui februarie pentru a decide definitiv care va fi abordarea. Şi vor fi folosite scenariilor care s-au mai folosit, poate cu unele modificări, iar profesorii au intrat deja în faza în care se pot vaccina, ştiu că s-a dat prioritate lor, astfel încât o parte importantă să se vaccineze, cel puţin cu prima doză, până la deschiderea şcolilor.

R. Arafat: „Nu are cum să fie un număr mare de cazuri, fără să vină cu creştere la terapie intensivă”

Raed Arafat răspunde şi la întrebarea apărută pe fondul scăderii ratei de infectări şi anume aceea dacă se mai fac sau nu teste.

„Există testele care se fac pe PCR, mai există câteva mii de teste pe zi care se fac pe bază de teste de antigen, teste rapide care se fac în unităţile medicale, pe lângă ce face populaţia singură, cumpărând de la farmacii. Acuma, dacă era numărul testelor scăzut şi numărul cazurilor totuşi în creştere, dar invizibilă, am fi văzut impactul la nivelul spitalelor şi la nivelul secţiilor de terapie intensivă.

Deci nu are cum să fie un număr mare de cazuri, chiar dacă nu e testat, nu e depistat, fără să vină cu  creştere la terapie intensivă, creştere la nivelul cazurilor internate. Acolo avem o stabilitate. Nu putem să spunem că avem o scădere clară, dar nici nu este o creştere care să ne alarmeze. Clar că sunt mai multe cazuri decât se raportează. Pentru că unii se autotestează, ştiu că sunt pozitivi, se autoizolează, în cazul cel mai fericit. Alţii sunt pozitivi, dar sunt asimptomatici şi poate chiar se plimbă printre oameni.”

Raed Arafat: „Câteva luni de zile, această imunitate va persista”

Ce spune Raed Arafat despre declaraţiile  medicului Virgil Păunescu care susţine că „dacă nu grăbim vaccinarea, vor începe să iasă de sub imunizare cei vaccinaţi în prima linie”.

Aşadar, ce se va întâmpla dacă nu vom reuşi să imunizăm 60-70% într-un timp cât mai scurt.

„Nu există nicio dovadă că se va ieşi de sub imunitate pentru că, totuşi, la acest moment, nu există clar care este limita imunităţii la vaccinuri şi ştim că din momentul în care au început să le testeze până acuma imunitatea persistă. Ştim bine că cel puţin, câteva luni de zile, această imunitate va persista şi poate că va merge mult mai mult cu cât studiile continuă în următoarea perioadă. Clar că trebuie să grăbim campania de vaccinare, dar v-am zis factorul decident este numărul dozelor care vin şi asta depinde de fabricare şi de distribuire.

 

Read Arafat: „Atenţie, nu este totul normal şi riscul de răspândire este încă destul de mare”

„E încă de recomandat să fim precauţi şi să nu sărim la toate, să spunem totul este normal. Şi, atenţie, nu este totul normal şi riscul de răspândire este încă destul de mare. Şi lumea trebuie să înţeleagă că singura modalitate prin care să menţinem controlul situaţiei, cât de cât, este prin mască, prin măsurile de protecţie, prin distanţare. Astea sunt modalităţile care ne permit să controlăm situaţia.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici