Ocnele Mari: Nivelul saramurii a crescut cu un metru, inundând grădinile

Nivelul saramurii evacuate din caverna prăbuşită a fostei mine de sare de la Ocnele Mari a crescut cu mai bine de un metru şi a inundat grădinile oamenilor, autorităţile locale urmând să decidă, dacă va fi cazul, mutarea persoanelor din cele şapte case aflate în zona bazinului de retenţie.

751 afișări
Imaginea articolului Ocnele Mari: Nivelul saramurii a crescut cu un metru, inundând grădinile

Ocnele Mari: Nivelul saramurii a crescut cu un metru, inundând grădinile (Imagine: Alex Moise/Mediafax Foto)

Potrivit autorităţilor locale, două drumuri din zonă au fost acoperite de saramură, iar unele dintre familiile care locuiesc în casele aflate în zona bazinului de retenţie şi-au mutat deja animalelele şi bunurile din gospodării în locaţii mai sigure.

Prefectul judeţului Vâlcea, Remus Grigorescu, a declarat că deocamdată nu se pune problemă evacuării familiilor, însă în zonă sunt pregătite să acţioneze 20 cadre ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, cu o barcă pneumatică, utilă pentru facilitarea transportului persoanelor peste porţiunea inundată, un camion, o autospecială care aparţine Grupei Operative şi o salvare a SMURD.

De asemenea, zece jandarmi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vâlcea sunt în zonă cu trei autoturisme de intervenţie, pentru a opri accesul în zona de risc, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea fiind prezent în zonă cu cinci cadre şi o autospecială.

"Nivelul saramurii din conul de scufundare de la Ocnele Mari a crescut cu circa 11 metri, în timp ce suprafaţa de rupere a tavanului din zona salinei prăbuşite a ajuns la aproximativ 18.000 de metri pătraţi, iar situaţia prăbuşirii controlate din Câmpul I de Sonde se desfăşoară în limite normale. Volumul de saramură stocată în lacul de la Câmpul II de Sonde a ajuns la circa 40.000 de metri cubi, în Câmpul IV s-au evacuat circa 40.000 de metri cubi, în Câmpul III de Sonde s-au evacuat circa 45.000 de metri cubi. Diferenţa până la 140.000 de metri cubi, de 15.000 de metri cubi, este stocată în barajul de pe Pârâul Sărat", a declarat Florin Zamfirescu, coordonatorul proiectului operaţiunii de prăbuşire controlată.

Potrivit sursei citate, defecţiunea vanei digului de retenţie din Câmpul II de Sonde, care s-a blocat în seara de 15 august 2009, a fost remediată în cursul zilei de marţi.

"Maximul pe care îl va atinge în timp suprafaţa craterului va fi de 30.000 de metri pătraţi. Acest lucru va însemna, însă, fenomene de taluzare, dislocări de roci masive, ceea ce va permite un volum de stocare disponibil destul de uriaş, deci fenomenul ca saramura să ajungă la buza superioară a craterului este exclus", a mai declarat Florin Zamfirescu.

La faţa locului, este aşteptată, miercuri, să vină o echipă a Corpului de Control a Guvernului, care să verifice toate documentele ce au stat la baza strămutărilor şi a acordării de despăgubiri, precum şi situaţia familiilor din zona de evacuare, după ce localnici au reclamat premierului Emil Boc, aflat în vizită la Ocnele Mari în 8 august, că autorităţile "şi-au bătut joc" de cei care au avut sau care au case în zona de risc a salinei, în condiţiile în care unii dintre ei aveau locuinţe noi şi nu au primit despăgubiri pentru acestea.

Fonduri suplimentare de 1,5 mil. lei pentru lucrări la Ocnele Mari

Ministerul Economiei vrea ca bugetul societăţii de închidere şi conservare a minelor Conversmin să fie majorat cu 1,5 milioane lei, pentru construcţia de case destinate persoanelor din Ocnele Mari, afectate de surpările salinei din localitate, şi continuarea programului de ecologizare.

Suma va fi alocată din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, elaborat de Ministerul Economiei.

Finanţarea va permite continuarea lucrărilor de conservare şi ecologizare a zonelor afectate de activitatea de exploatare a zăcământului de sare şi reducerea riscurilor producerii unor catastrofe ecologice, potrivit notei de fundamentare a proiectului.

Zăcământul de sare gemă de la Ocnele Mari a fost exploatat intensiv, din anul 1959, ceea ce a făcut ca terenul din zonă să fie instabil. Primele semne de surpare a pământului au apărut în 2001, când saramura a ieşit la suprafaţă şi a distrus zeci de case, acelaşi fenomen având loc şi în 2004 şi în 2005.

În iulie, autorităţile au început o operaţiune de prăbuşire controlată a tavanului fostei saline, lucrările urmând să dureze circa trei-patru luni. Mai multe familii au fost evacuate şi este posibil ca şi alte persoane să fie mutate în localitatea Căzăneşti, de lângă Râmnicu-Vâlcea, în locuinţe care trebuie construite de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici