Oficiul Român pentru Adopţii: Creşterea numărului de adopţii ar reduce cheltuielile din bugetul de stat - Mediafax

Oficiul Român pentru Adopţii: Creşterea numărului de adopţii ar reduce cheltuielile din bugetul de stat

Potrivirea teoretică dintre familia adoptivă şi copil ar putea fi făcută de ORA, pentru mai multă transparenţă, reducerea timpului de aşteptare şi creşterea numărului de adopţii, ce ar avea ca efect şi diminuarea cheltuielilor de la buget, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat Bogdan Panait.

533 afişări
Imaginea articolului Oficiul Român pentru Adopţii: Creşterea numărului de adopţii ar reduce cheltuielile din bugetul de stat

Oficiul Român pentru Adopţii: Creşterea numărului de adopţii ar reduce cheltuielile din bugetul de stat (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

În România se fac anual aproximativ 1.000 de adopţii,deşi în sistemul de protecţie sunt circa 70.000 de copii,cifră care clasează România pe primul loc în Uniunea Europeană, aspus vineri şeful Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), BogdanPanait.

"Şi perioada medie de şedere în sistemul de protecţie este ceamai mare, respectiv cinci, şase ani în asistenţă maternală şi şaseani în centrul de plasament, ceea ce presupune costuri foartemari", a precizat Bogdan Panait.

Secretarul de stat a mai spus că, prin modificarea articolului31 din Legea 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, ORA arputea prelua de la direcţiile generale de asistenţă socială şiprotecţia copilului una dintre etapele procedurii de adopţie,respectiv potrivirea teoretică ce se face între familia adoptivă şicopil.

Practic, ORA deţine bazele de date cu familiile care au fostatestate ca adoptive şi cu minorii declaraţi adoptabili şi urmeazăsă stabilească nişte itemi pe baza cărora să se facă potrivireateoretică.

Bogdan Panait a explicat că o astfel de măsură ar aduce maimulte beneficii şi ar asigura mai multă transparenţă procesului deadopţie.

Printre avantaje se numără faptul că ORA ar putea şti de laînceput dacă dosarele sunt complete, ar fi redus timpul deaşteptare, având în vedere că unele familii stau în aşteptare şipână la doi ani, şi ar fi evitate intervenţiile care se fac lanivel local pentru anumite familii.

De asemenea, dacă potrivirea teoretică s-ar face de către ORA,pentru un copil ar putea fi identificată o familie din alt judeţdecât în cel în care acesta locuieşte, ceea ce ar duce la scurtareatimpului de aştepatre privind potrivirea dar şi la creştereanumărului de adopţii.

Bogdan Panait a mai declarat că, din calculele făcute,adoptarea a 2.000 de copii anual ar presupune, pe lângăbeneficiile copiilor, şi o economie de aproximativ 10 milioane deeuro la bugetul de stat.

"Din aceşti bani s-ar putea face, spre exemplu, 120 de centre dezi pentru circa 4.000 de copii", a explicat secretarul de stat.

Bogdan Panait a adăugat că pentru un copil aflat înasistenţă maternală se cheltuiesc anual între 20.000 şi 25.000 delei, în timp ce costurile pentru un copil cu handicap aflat într-uncentru rezidenţial se ridică la circa 27.000 de lei.

El a precizat că potrivirea teoretică ar putea fi făcută decătre ORA fără a fi necesară angajarea de personal suplimentar.

"Vrem să facem acest lucru chiar şi în contextul în care vatrebui să facem reduceri de personal", a mai spus Panait.

În paralel, la recomandarea Comitetului ONU pentru DrepturileCopilului de la Geneva, ORA va elabora şi o strategie privindrecrutarea familiilor adoptatoare.

Bogdan Panait a precizat că, în 21 iunie, în România erau 1.010copii declaraţi adoptabili şi 1.119 familii atestate.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici