Oftalmologii trag un semnal de alarmă. Infecţii la ochi, 90% nu răspund la antibiotice

  • Până la 90% dintre infecţiile de cornee sunt cauzate de bacterii care nu răspund la tratamentul cu antibiotice.
  • Alarma oftalmologilor: abuzul de antibiotice, poluarea şi schimbările climatice sunt de vină.
737 afișări
Imaginea articolului Oftalmologii trag un semnal de alarmă. Infecţii la ochi, 90% nu răspund la antibiotice

Este semnalul de alarmă tras de Societatea Italiană de Ştiinţe Oftalmologice (Siso) înaintea Zilei Europene a Rezistenţei la Antibiotice, care va avea loc pe 18 noiembrie.

Fenomenul rezistenţei la antibiotice în infecţiile oculare este, de asemenea, în creştere în oftalmologie.

Staphylococcus, Streptococcus şi Pseudomonas Aeruginosa se numără printre super-bacteriile cu cele mai ridicate niveluri de rezistenţă identificate în oftalmologie.

"Aceşti agenţi patogeni afectează în proporţie covârşitoare infecţiile de cornee, cu cea mai mare rezistenţă la antibiotice. 9 din 10 cazuri nu răspund la tratament", explică Vincenzo Sarnicola, membru al consiliului de administraţie al Sito, potrivit ANSA.

De vină este folosirea excesivă a picăturilor de ochi împotriva conjunctivitei. Fără recomandare medicală, este o greşeală gravă, avertizează Scipione Rossi, director al secţiei de Oftalmologie de la Spitalul San Carlo di Nancy din Roma.

„Cele mai multe conjunctivite sunt de origine virală, iar antibioticele din picături se dovedesc ineficiente. Însă, rezistenţa la antibiotice în infecţiile oculare este factura plătită pentru prea multe prescripţii de antibiotice de către medicii de familie sau farmacişti şi pentru utilizarea profilactică înainte şi după intervenţii chirurgicale", adaugă Rossi.

Schimbările climatice şi poluarea agravează situaţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici