OMS prelungeşte starea de urgenţă sanitară pentru virusul polio sălbatic. Lista ţărilor cu vaccin obligatoriu a fost actualizată

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis prelungirea măsurii de extindere a stării de Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională (USPII), în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic.

1673 afișări
Imaginea articolului OMS prelungeşte starea de urgenţă sanitară pentru virusul polio sălbatic. Lista ţărilor cu vaccin obligatoriu a fost actualizată

Pericol de răspândire a virusului polio sălbatic. Lista ţărilor cu vaccin obligatoriu a fost actualizată

În urma evaluării de risc, care ţine cont de zona de călătorie, durata şederii, activităţile desfăşurate şi antecedentele vaccinale, OMS a actualizat lista cu ţările pentru care se solicită vaccinarea anti-poliomielită a cetăţenilor rezidenţi sau vizitatorilor pe termen lung, astfel: Republica Islamică Afganistan, Republica Islamică Pakistan, Republica Madagascar, Republica Yemen şi Republica Populară Chineză.

Conform OMS, pentru cetăţenii care nu au fost vaccinaţi anti-polio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări (conform Regulamentului Sanitar Internaţional 2005) şi va însoţi documentele de călătorie.

Este posibil ca persoanele care intenţionează planificarea unei călătorii să nu aibă dreptul să părăsească teritoriul acestor ţări, indiferent de punctul de trecere a frontierei (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea anti-polio. Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective, care solicită viză pentru România, li se poate solicita carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării.

Vaccinarea este încurajată şi se recomandă persoanelor care călătoresc spre şi dinspre: Republica Benin, Burkina Faso, Republica Camerun, Republica Centrafricană, Republica Ciad, Coasta de Fildeş, Republica Democratică Congo, Republica Congo, Republica Arabă Egipt, Republica Federală Democratică a Etiopiei, Republica Gambia, Republica Ghana, Republica Guineea, Republica Islamică Iran, Republica Liberia, Republica Mali, Republica Niger, Republica Federală Nigeria, Republica Senegal, Republica Sierra Leone, Republica Federală Somalia, Republica Sudan, Republica Sudanul de Sud, Republica Tadjikistan, Republica Togoleză şi Republica Uganda, fără dovada vaccinării, în ultimul an, în certificatul de vaccinări internaţionale.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români ca înainte de orice călătorie să se informeze asupra situaţiei de securitate din ţara de destinaţie, consultând rubrica "Alerte de călătorie" de pe site-ul MAE (http://www.mae.ro/travel-alerts).

Specialiştii din cadrul structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare al Regulamentului Sanitar Internaţional - 2005 reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internaţional se constituie în continuare drept un risc, iar OMS actualizează periodic „Lista ţărilor pentru care se cere vaccinarea anti-polio", după primirea rapoartelor din ţările respective.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici