Omul care a călătorit în toată ţările din lume fără să zboare s-a întors acasă

Aventura danezului Torbjorn „Thor” Pedersen a început în 2013 şi s-a încheiat la sfârşitul lunii iulie.

2640 afișări
Imaginea articolului Omul care a călătorit în toată ţările din lume fără să zboare s-a întors acasă

Pe 10 octombrie 2013, Torbjorn „Thor” Pedersen şi-a părăsit slujba, iubita şi familia din Danemarca pentru a porni într-o călătorie epică. Scopul? Să viziteze toate ţările lumii fără a zbura cu avionul. Cu câteva reguli bine stbilite: să petreacă cel puţin 24 de ore în fiecare ţară şi să trăiască cu un buget de aproximativ 20 de dolari pe zi.

A ţintit 203 ţări

Pe 26 iulie, Pedersen a debarcat în portul Aarhus, aflat pe coasta de est a Danemarcei, unde în jur de 150 de persoane îl aşteptau pentru a-l sărbători. În mulţume se afla şi soţia lui, Le (Pedersen a cerut-o în căsătorie pe vârful Muntelui Kenya, în 2016, şi s-au căsătorit în 2021), tatăl, fraţii, prietenii, partenerii de proiect şi mulţi susţinători care i-au urmărit blogul, Once Upon a Saga, şi canalele de social media.

„Am văzut o mulţime de ochi înlăcrimaţi de când m-am întors. Oamenii au venit să mă îmbrăţişeze plângând”, a spus Pedersen. „De asemenea, am primit multe cadouri – bere daneză, lapte, mâncare – şi am întâlnit oameni care m-au urmărit pe reţelele sociale din Columbia, Australia, Norvegia… A fost uimitor”.

Înainte de a pleca, Pedersen lucra în industria de transport maritim şi în logistică, abilităţi nepreţuite în planificarea rutelor. Iniţial, a prezis că are nevoie de patru ani pentru a ajunge în 203 ţări (ONU recunoaşte 195 de state suverane, dar Pedersen a inclus pe listă şi state parţial recunoscute), dar calculul a trebuit readaptat.

Blocat de pandemie în Hong Kong

În anii petrecuţi pe drum, Pedersen a trebuit să aştepte mult pentru a intra în ţări precum Siria, Iran, Nauru şi Angola. De asemenea, a supravieţuit unei crize severe de malarie în Ghana, a supravieţuit unei furtuni intense de patru zile în timp ce traversa Atlanticul din Islanda în Canada, a trecut graniţele terestre închise în zone de conflict şi a trebuit să reprogrameze multe plecări din cauza navelor sau din cauza birocraţiei.

La începutul lui 2020, temerarul călător s-a trezit blocat în Hong Kong, timp de doi ani, din cauza Covid, cu doar 9 ţări rămase de bifat pe listă. „În timp ce aşteptam ca lumea să se deschidă, mi-am construit o viaţă în Hong Kong şi am creat multe relaţii speciale”.

După ce a obţinut o viză de muncă şi rezidenţa în Hong Kong, Pedersen s-a căsătorit cu logodnica lui, Le, care se întorsese în Danemarca, printr-un serviciu de căsătorie virtual din SUA.

Apoi, pe 5 ianuarie 2022, Pedersen a reuşit în sfârşit să părăsească Hong Kong şi să continue drumul peste Pacific. Prima sa oprire a fost Palau. Apoi, s-a întors în Hong Kong, unde a trebuit să petreacă două săptămâni de carantină. Aproximativ o lună mai târziu, a continuat în Australia, apoi Noua Zeelandă, Samoa şi Tonga.

Călătorie de 3.576 de zile

Nordicul a făcut un efort imens. „A trebuit să implor aproape toate guvernele. Pentru Tonga, am fost în contact cu Ministerul Sănătăţii, Marina şi Armata. Nimeni nu a vrut să spună Da şi să meargă împotriva premierului, pentru că ţara era în stare de urgenţă din cauza Covid”, spune Pedersen. „În cele din urmă, într-o noapte, am primit un e-mail de la prim-ministru care spunea pur şi simplu: „Bine, lasă-l să intre”.

După Tonga, Pedersen a plecat în Vanuatu, unde Le i s-a alăturat din nou. Apoi, Pedersen a trecut graniţa terestră în Malaezia şi a luat o navă către Sri Lanka, înainte de a porni spre ultima ţară: Maldive.

Când Pedersen a ajuns în portul Malé, capitala, a observat un grup de oameni fluturând mici steaguri daneze alături de unul dintre sponsorii săi, Ross Energy, şi de prieteni precum călătorul norvegian Gunnar Garfors (prima persoană care a vizitat fiecare ţară din lume de două ori). Cu toţii veniseră să-l sărbătorească. „Eram epuizat mental, a fost un carusel de emoţii”.

Statisticile călătoriilor sale: 3.576 de zile, 37 de nave, 158 de trenuri, 351 de autobuze, 219 de taxiuri, 33 de bărci şi 43 de trăsuri. A parcurs 223.000 de mile, adică echivalentul a 9 călătorii în jurul Pământului, iar distanţa nu include şi lunga călătorie spre casă.

„Am plecat în această călătorie cu un motto: „Un străin este un prieten pe care nu l-ai întâlnit niciodată înainte” şi mi s-a dovedit în repetate rânduri că acest lucru este adevărat”, a explicat Thor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici