Onaca: Situaţia celor doi marinari ţinuţi ostatici se va rezolva în câteva zile

Preşedintele Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, Dorel Onaca, a afirmat marţi, într-o conferinţă de presă, că situaţia celor doi marinari români ţinuţi ostatici de către piraţi somalezi s-ar putea rezolva cu bine în câteva zile.

18 afișări
Imaginea articolului Onaca: Situaţia celor doi marinari ţinuţi ostatici se va rezolva în câteva zile

Onaca: Situaţia celor doi marinari ţinuţi ostatici se va rezolva în câteva zile

Onaca a spus că acest lucru este posibil în condiţiile în care armatorul grec al navei Saldanha sub pavilion maltez cunoaşte situaţia din zonă şi ştie exact ce trebuie făcut pentru rezolvarea acestei situaţii.

Onaca susţine că zona respectivă este controlată de către rebelii somalezi şi yemeniţi. El a explicat modul în care aceştia acţionează în majoritatea cazurilor. Astfel, mai multe nave de mici dimensiuni se apropie de navele comerciale pentru a cere alimente, cu intenţii din cele mai paşnice, iar în momentul în care navele comerciale încetinesc atunci piraţii ascunşi pe vasele mici urcă la bord şi îi iau ostatici pe membrii echipajului.

Dorel Onaca crede că armatorul grec va rezolva această situaţie în 72 de ore deoarece el cunoaşte cel mai bine situaţia din zonă şi ştie exact ce trebuie făcut pentru eliberarea navei şi a marinarilor.

Prezent la conferinţa de presă, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu, a afirmat că nava Saldanha se afla pe culoarul de securitate, iar la un moment dat o ambarcaţiune rapidă s-a apropiat şi a deschis focul asupra acesteia. O fregată britanică se afla la trei-patru mile de locul incidentului, dar nu a intervenit, din motive necunoscute autorităţilor româneşti, a explicat Mihălcioiu.

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor a mai precizat că s-a dovedit că respectivul culoar de securitate nu este sigur în totalitate. El a spus că pentru navigaţia prin acel culoar nu se plăteşte vreo taxă specială.

Mihălcioiu susţine că, de obicei, negocierile cu piraţii durează aproximativ 10-15 zile, după care, dacă nu se ajunge la nicio înţelegere, aceştia întrerup orice canal de comunicare. Din acest motiv, liderul SLN crede că în acest caz lucrurile trebuie rezolvate cât mai rapid deoarece astfel există riscul ca membrii echipajului să nu mai poată contacta pe nimeni.

Adrian Mihălcioiu şi Dorel Onaca au spus că nu ştiu care sunt pretenţiile piraţilor. Ei susţin că autorităţile româneşti sunt în permanent contact cu cei implicaţi în acţiunea de salvare şi vor afla foarte repede orice modificare a situaţiei.

Citeşte şi:

Doi marinari români, răpiţi de piraţii somalezi 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici