ONG: Avocatul Poporului să atace la CC ordonanţa prin care şefii de partid primesc coloană oficială

Peste 20 de ONG-uri cer Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională (CC) Ordonanţa de Urgenţă 43/2015, prin care Guvernul a inclus şefii de partid printre cei care pot beneficia de coloană oficială şi a prevăzut gratuitatea serviciilor SPP pentru orice beneficiar.

1778 afișări
Imaginea articolului ONG: Avocatul Poporului să atace la CC ordonanţa prin care şefii de partid primesc coloană oficială

ONG: Avocatul Poporului să atace la CC ordonanţa prin care şefii de partid primesc coloană oficială

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 43/2015, privind unele măsuri pentru asigurarea mijloacelor de transport destinate activităţii de curierat a materialelor clasificate şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a fost adoptată pe 14 octombrie şi publicată în Monitorul Oficial pe 21 octombrie.

APADOR-CH împreună cu alte 21 de organizaţii neguvernamentale i-au cerut miercuri Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională actul normativ, prin care Guvernul modifică, printre altele, modul în care SPP va asigura coloane oficiale pentru diverşi demnitari.

ONG-urile susţin că această ordonanţă de urgenţă încalcă articolul 115 din Constituţie, adică nu este motivată de vreo situaţie extraordinară care să justifice înlocuirea Parlamentului, ca putere legiuitoare.

OUG nr. 43/2015 modifică Legea 191/1998 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), incluzând şefii partidelor parlamentare printre cei care pot beneficia de protecţia SPP, inclusiv de coloană oficială, şi instituie regula gratuităţii protecţiei SPP pentru orice beneficiar. Până acum, protecţia SPP pentru cei care nu erau demnitari în funcţie putea fi acordată doar contra cost.

Potrivit ONG-urilor, Guvernul nu a justificat sub nicio formă urgenţa modificării Legii nr. 191/1998. "De altfel ea a fost strecurată printre alte modificări şi figurează în finalul ordonanţei. În nota de fundamentare a OUG 43, Guvernul invocă necesitarea respectării unor norme şi proceduri NATO, precum şi «necesitatea asigurării protecţiei speciale a unor persoane care nu au funcţii de demnitate publică, dar care participă la luarea unor decizii de importanţă deosebită pentru activitatea statului, stabilesc realizarea unor strategii, direcţii de acţiune, influenţează adoptarea unor decizii şi se deplasează în locuri şi medii cu un anumit grad de risc», dar acestea nu justifică urgenţa unei intervenţii legislative", arată reprezentanţii societăţii civile.

"Nu este singurul caz în care se amestecă în aceeaşi OUG modificări ale mai multor legi, multe fără legătură între ele şi nici prima dată când Guvernul se substituie Parlamentului în actul legiferării, abuzând de ordonanţele de urgenţă. Numai în acest an au fost OUG nr. 2/2015 şi nr. 41/2015 (Avocatului Poporului i-au fost adresate cereri pentru sesizarea CCR şi în cazul acestor ordonanţe), dar practica este veche de cel puţin un deceniu. Până acum Avocatul Poporului a atacat o singură dată la CCR o ordonanţă de urgenţă pe motiv că nu era urgentă - respectiv OUG 7/2015", se mai spune în comunicatul ONG-urilor.

Solicitarea către Avocatul Poporului este semnată de APADOR-CH, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consilere pentru Cetăţeni, Grupul pentru Democraţie Participativă Plenum, Asociaţia Miliţia Spirituală, Expert Forum, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale, Centrul pentru Jurnalism Independent, Funky Citizens
Centrul Român pentru Politici Europene şi Asociaţia pentru Monitorizarea Presei ActiveWatch - membre ale Reţelei pentru Apărarea Drepturilor Cetăţeneşti -, precum şi de Societatea Academică din România, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Asociaţia Romanian Youth Movement for Democracy, Institutul pentru Politici Publice, Academia de Advocacy, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Asociaţia Demnitate pentru Comunitate, Asociatia Pro.Do.Mo, Centrul Raţiu pentru Democraţie şi Centrul pentru Resurse Civice, Liga Studenţilor Români din Străinătate şi Fundaţia Caesar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici