ONG-uri: Adoptarea proiectului privind subvenţionarea lasă mii de beneficiari fără servicii sociale

Mai multe organizaţii neguvernamentale au cerut, luni, deputaţilor din Comisia de muncă să respingă proiectul de lege privind subvenţionarea serviciilor sociale, explicând că adoptarea acestuia ar însemna o lege foarte puţin aplicabilă care ar lăsa mii de beneficiari fără servicii sociale.

537 afișări
Imaginea articolului ONG-uri: Adoptarea proiectului privind subvenţionarea lasă mii de beneficiari fără servicii sociale

ONG-uri: Adoptarea proiectului privind subvenţionarea lasă mii de beneficiari fără servicii sociale (Imagine: Alexandru Dobre/Mediafax Foto)

Organizaţiile neguvernamentale au încercat să convingă parlamentarii, luni, în cadrul unei dezbateri publice, că proiectul de lege privind subvenţionarea serviciilor sociale acordate de ONG-uri şi culte trebuie respins din cauza faptului că modificările pe care le-ar aduce ar fi în detrimentul beneficiarilor şi ar însemna costuri şi mai mari pentru bugetul de stat.

Deputaţii din Comisia de muncă discută marţi proiectul de Lege privind subvenţionarea din fonduri publice a serviciilor sociale acordate de asociaţii, fundaţii şi cultele recunoscute de lege.

Principalele modificări care nemulţumesc organizaţiile neguvernamentale se referă la faptul că sumele de la bugetul de stat, cu destinaţia de subvenţii, se vor acorda doar furnizorilor de servicii sociale din comunităţile rurale şi în localităţile cu o populaţie de până la 10.000 de locuitori şi doar pentru primii trei ani de funcţionare.

O altă prevedere contestată se referă la nivelul subvenţiei acordate, acesta neputând depăşi 50 la sută din costul standard pe beneficiar pentru un tip de serviciu social stabilit conform legii.

Reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), iniţiatorul proiectului de act normativ, au explicat că acesta a apărut ca urmare a unei recomandări a Curţii de Conturi care a atras atenţia că este o problemă în ce priveşte verificarea sumelor acordate, pentru că acest lucru nu poate fi realizat la modul real lună de lună.

Reprezentanţii ONG-urilor au reclamat însă faptul că proiectul de act normativ a fost elaborat fără să existe în prealabil o analiză privind necesarul în domeniul social şi au cerut identificarea unui mecanism eficient, astfel încât să nu se mai ajungă la tăierea subvenţiilor de la un an la altul.

"Organizaţiile neguvernamentale nu pot prelua responsabilitatea statului în ceea ce priveşte finanţarea integrală a serviciilor oferite beneficiarilor deserviţi, astfel miile de beneficiari actuali deserviţi de ONG-uri, se vor reîntoarce către serviciile publice şi asistarea lor va atrage după sine cheltuieli semnificativ mai mari pentru bugetul de stat sau bugetele locale. Proiectul de lege îşi propune să plaseze responsabilitatea finanţării serviciilor la nivelul autorităţilor locale fară a se baza pe o analiză de impact care să demonstreze că autorităţile publice locale sunt pregătite sau dispun de fonduri pentru a acoperi serviciile de care au nevoie beneficiarii actuali", a spus Daniela Gheorghe, directorul executiv de la Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC).

Ea a precizat că 60 la sută din centrele de zi, care au funcţionat până în 2002 - 2003, au fost închise după ce au trecut la autorităţole locale.

Daniela Gheorghe a atras atenţia asupra faptului că avizarea favorabilă a acestui proiect de lege va contribui la restricţionarea accesului direct la servicii sociale pentru mii de beneficiari actuali de la bugetul de stat (copii, vârstnici, persoane cu handicap, persoane în nevoie) care nu sunt din mediul rural sau care nu vor beneficia de serviciile subvenţionate conform noii legi în primii trei ani de funcţionare.

Totodată, ea a amintit că nu există standarde de cost pentru serviciile sociale, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care Curtea Constituţională a respins Legea descentralizării.

Directorul de programe de la Organizaţia "Salvaţi Copiii", George Roman, a semnalat faptul că prin dispariţia unor servicii sociale, asigurate în prezent de ONG-uri cu ajutorul acestor subbvenţii, vor creşte şi mai mult cheltuielile pe care statul va trebui să le asigure, explicând că pentru un asistent maternal care ar prelua un beneficiar aflat într-un serviciu social acum, statul ar trebui să aloce o sumă de câteva ori mai mare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici