ONG-uri cer consilierilor municipali să nu aprobe mai multe PUZ-uri "cu probleme"

Mai multe ONG-uri cer consilierilor municipali să nu aprobe unele din cele 22 de PUZ-uri aflate pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de luni, reprezentanţii organizaţiilor urmând să le dea o scrisoare şi un tabel în care arată motivele pentru care aceste proiecte ar conţine "nereguli".

70 afișări
Imaginea articolului ONG-uri cer consilierilor municipali să nu aprobe mai multe PUZ-uri "cu probleme"

ONG-uri cer consilierilor municipali să nu aprobe mai multe PUZ-uri "cu probleme" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit reprezentantului Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan, pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) se află 22 de Planuri Urbanistice Zonale (PUZ), şase dintre acestea fiind deja respinse de consilierii municipali la sfârşitul lunii septembrie 2009, iar alte patru fiind elaborate înainte de data schimbării Legii urbanismului.

"Reamintim că de la 30 septembrie 2009 nu se mai permiteau derogări mai mari de 20% de la coeficientul de utilitate al terenului (CUT) care reprezintă raportul dintre suprafaţa construită şi suprafaţa terenului pe care este ridicat un imobil", a spus Nicuşor Dan, citat într-un comunicat al ONG-urilor semnatare ale apelului către consilierii municipali.

Reprezentanţii ONG-urilor susţin că majoritatea Planurilor Urbanistice Zonale supuse din nou aprobării consilierilor municipali revin în baza unor avize "de oportunitate emise abuziv de arhitectul şef". Potrivit acestora, în cazurile PUZ-urilor considerate nelegale, avizul de oportunitate oferit de arhitectul şef al Capitalei este obţinut ulterior studiilor şi avizelor acestor documentaţii.

În şedinţa de luni a CGMB, reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale semnatare ale scrisorii adresate consilierilor municipali le vor distribui acestora documentul, însoţit de un tabel, în care sunt prezentate motivele pentru care unele din cele 22 de PUZ-uri conţin "nereguli".

ONG-urile fac referire la PUZ-ul din Calea Floreasca nr. 122, pe care-l consideră "ilegal" deoarece schimbă coeficientul de utilizare a terenului (CUT) cu un procent mai mare de 20 la sută în lipsa unui aviz de oportunitate.

De asemenea, în cazul PUZ-ul din strada Ion Bogdan nr. 20 ONG-urile semnalează "o eroare", având în vedere că în expunerea de motive a proiectului apare un CUT de 2,4, iar în hotărârea pentru proiect coeficientul are o valoare egală cu 4.

Dintre PUZ-urile deja respinse înainte de 30 septembrie 2009 reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale amintesc de cele din strada Ion Bogdan nr. 15, strada Panait Istrati 104-106, Bulevardul Gheorghe Şincai - strada Lânăriei şi strada Milcov nr. 5.

Şi pentru PUZ-ul din Calea Nuferilor nr. 38-42 şi 44-48 ONG-urile solicită respingerea, având în vedere că acesta prelungeşte un documente care expiră în aprilie 2011 şi care "derogă semnificativ de la înălţimea maximă şi de la CUT-ul din zona respectivă".

"Vă solicităm să nu votaţi PUZ-urile pentru şos. Olteniţei 35-37, str. Schiorilor nr. 1 C - Mărgelelor nr. 105A şi str. Făgădău nr. 8 deoarece au fost elaborate înainte de 30 septembrie 2009 şi, din cauza unui aviz de oportunitate eliberat ulterior, aceste documente intră aparent în legalitate", au mai precizat reprezentanţii ONG-urilor.

Scrisoarea care va fi înmânată luni consilierilor municipali este semnată de aproximativ 40 de organizaţii şi asociaţii constituite în Platforma pentru Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici