ONG-uri: CNCD administrează preferenţial şi politizat dosare în care sunt implicaţi înalţi demnitari

Două ONG-uri susţin că CNCD administrează preferenţial şi politizat dosare în care sunt implicaţi înalţi demnitari şi cer preşedintelui Consiliului şi membrilor Colegiului Director să prezinte public modul în care au fost gestionate aceste cazuri.

225 afișări
Imaginea articolului ONG-uri: CNCD administrează preferenţial şi politizat dosare în care sunt implicaţi înalţi demnitari

ONG-uri: CNCD administrează preferenţial şi politizat dosare în care sunt implicaţi înalţi demnitari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) şi Romani Criss arată, miercuri, într-un comunicat de presă, că îşi manifestă îngrijorarea cu privire la modul în care Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) soluţionează dosarele care privesc înalţi oficiali ai statului român.

Potrivit sursei citate, în 4 mai, CNCD a emis o hotărâre prin care se declară "necompetent din punct de vedere teritorial" pentru a soluţiona plângerea depusă de Romani Criss împotrivă preşedintelui Traian Băsescu, pentru "declaraţiile prejudiciante, stereotipe şi rasiste" făcute în cadrul vizitei sale în Slovenia cu referire la minoritatea romă. CRJ a intervenit în proces, în sprijinul Romani Criss.

Consiliul a admis excepţia necompetenţei teritoriale, excepţie ridicată de CNCD din oficiu.

"În motivarea hotărârii s-a arătat că, din moment ce faptă a fost săvârşită pe teritoriul unui alt stat, nu se poate aplică legea contravenţională română, fără a ţine însă cont de faptul că efectele s-au produs cu precădere în România şi că ziarişti români au fost prezenţi la evenimente. În plus, CNCD, invocând lipsă de competenţă teritorială în acest caz, a tratat fapta de discriminare şi încălcare a dreptului la demnitate săvârşită de Preşedintele Băsescu asemenea unei fapte contravenţionale obişnuite, punând practic declaraţiile rasiste pe acelaşi nivel cu parcarea în locuri nepermise. Că lucrurile nu stau aşa, o arată însăşi jurisprudenţă anterioară a CNCD", notează reprezentanţii celor două ONG-uri.

De asemenea, cele două ONG-uri mai arată că, în mod "uimitor", excepţia teritorialităţii nu a fost invocată de Consiliu şi în dosare în care nu erau implicate persoane cu funcţii înalte.

"Domnul Ilie Năstase a făcut unele afirmaţii în timp ce se află în Paris cu privire la romii şi maghiarii din România. Fără a beneficia de excepţii «favorabile» din partea CNCD cum a beneficiat Preşedintele României, în mod just, Ilie Năstase a fost amendat cu sumă de 600 de lei pentru afirmaţiile făcute", au explicat sursele citate.

Un alt aspect al tratamentului diferenţiat pe care CRJ şi Romani Criss îl semnalează priveşte termenele de soluţionare a dosarelor. Potrivit celor două ONG-uri, până acum, CNCD pare să fi găsit "resurse" pentru a soluţiona într-un timp relativ scurt majoritatea dosarelor în care au fost implicaţi înalţi demnitari ai statului român.

"Nu acelaşi lucru se întâmplă însă şi în alte cazuri semnalate de Români Criss, în care dosarele rămân nesoluţionate mult peste termentul legal de 90 de zile, chiar dacă gravitatea faptelor reclamate este una deosebită, cum ar fi cazurile de segregare şcolară a copiilor pe criterii etnice", susţin ONG-urile.

Astfel, plângerea Romani Criss împotrivă preşedintelui Traian Băsescu pentru fapta săvârşită în anul 2007 a fost soluţionată în numai două zile, iar cea împotriva fostului premier Călin Popescu Tăriceanu în 14 zile.

"În mod «şocant», copiii romi nu au beneficiat de aceeaşi «atenţie» din partea CNCD, deşi aceştia au fost supuşi unei forme grave de discriminare prin segregare etnică. Astfel, CNCD a soluţionat în 495 de zile (1 an, 4 luni şi 9 zile) plângerea depusă de Români Criss împotrivă Şcolii nr. 19 din Craiova s.a. şi în 503 zile (1 an, 4 luni şi 17 zile) plângerea împotrivă Grupului Şcolar Special Dumbrăveni s.a.", au precizat sursele citate.

Cele două ONG-uri susţin că se constată astfel "o diferenţă grosolană de tratament" pe care CNCD trebuie să o justifice într-un mod de natură să îndepărteze orice urme de suspiciune de favorizare a înalţilor demnitari ai statului în detrimentul cetăţeanului de rând.

"Solicităm Preşedintelui CNCD şi membrilor Colegiului Director să prezinte public modul în care CNCD a gestionat cazurile în care au fost implicaţi înalţi oficiali ai statului român şi să adopte un plan de reformă instituţională care să vizeze depolitizarea instituţiei şi soluţionarea imparţială şi într-un termen rezonabil a tuturor dosarelor, fără a ţine cont de calitatea de demnitate publică sau nu pe care o au părţile în dosar", se mai arată în comunicatul celor două ONG-uri.

Acestea reamintesc aprecierile Departamentului de Stat al SUA care a luat în considerare critica adusă CNCD de către Romani Criss, referitoare la "numirea membrilor Colegiului Director de către partidele politice, argumentându-se că prin acest fapt a fost încălcată independenţa instituţiei şi că unii dintre cei numiţi nu aveau expertiză în domeniul drepturilor omului".

În ultimul Raport al Departamentului de Stat al SUA pe probleme de drepturile omului, este menţionat faptul că preşedintele Traian Băsescu a spus, în noiembrie 2010, în cadrul unei vizite oficiale în Slovenia, că ţara a eşuat în integrarea romilor nomazi, pentru că oricum "foarte puţini dintre ei vor să muncească". El a adăugat că mulţi dintre aceştia s-au obişnuit să trăiască din ceea ce fură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici